V New Jersey narazil vlak do stanice, najmenej jedna obeť a 103 zranených

Najmenej jedného mŕtveho si vyžiadalo železničné nešťastie na stanici v meste Hoboken v americkom štáte New Jersey.

29.09.2016 15:49 , aktualizované: 30.09.2016 00:01
new jersey, nehoda vlaku, Foto: ,
Vlak podľa svedkov narazil priamo do stanice.
debata (13)

Zranených bolo 108 ľudí, povedal guvernér New Jersey Chris Christie. Nehoda sa stala v rannej dopravnej špičke, keď prichádzajúci vlak nezastavil a vošiel do stanice. Spôsobil pritom rozsiahle škody, vrátane pádu časti strechy. Christie tiež povedal, že záchranári v priebehu niekoľkých hodín vyslobodili z poškodenej súpravy všetky uväznených pasažierov.

Zdroje blízke vyšetrovaniu televíznu stanicu WNBC povedali, že išlo zrejme o nehodu, nie o úmyselný čin. Aj Christie hovoril o udalosti v Hobokene ako o „tragickej nehode“. Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či ide o chybu rušňovodiča či jeho zdravotnú indispozíciu, alebo či mal vlak technickú závadu.

Podľa médií bolo na nástupišti zranených podstatne menej ľudí, než vo vnútri vlaku. Jediná obeť, ktorou bola údajne žena, však zahynula práve na nástupišti, keď bola zasiahnutá padajúcou strechou. Podľa hovorkyne miestnej dopravnej spoločnosti NJ Transit Jennifer Nelsonovej zatiaľ nie je známe, ako rýchlo súprava išla, keď prerazila zábranu na konci koľají. Jeden z pasažierov novinárom povedal, že vlak nespomalil. „Vôbec nezastavil, išiel rýchlo, zabrzdil až o stanicu,“ povedal.

Ďalší svedok popisoval, ako ľudia po prudkom náraze padali zo sedačiek. „Potom sme počuli zvuk, ako keď sa niečo zrútilo – a to bola strecha terminálu.“

Iný pasažier z druhého vagónu rádiu WABC povedal, že ľudia z vlaku utekali a „mnohí z nich vykopli okná, aby sa rýchlo dostali von“. Zadná polovica prvého vagónu bola podľa neho úplne zničená. Na miesto nehody sa zišlo asi 20 sanitiek, ktoré rozvážali zranených do nemocníc. Podľa miestnych médií išlo väčšinou o cestujúcich z prvého vagónu alebo ľudí, ktorí čakali na stanici. Práve prvý vagón bol veľa plný, pretože je z neho po príchode na stanicu blízko k východu.

„Máme tu veľa zranených, niektorých v kritickom stave,“ povedala po nešťastí hovorkyňa dopravnej spoločnosti Nelsonová. „Stanica je teraz zatvorená,“ dodala.

Hoboken leží na západnom brehu rieky Hudson naproti Manhattanu. Miestna stanica je dôležitým dopravným uzlom pre tisíce ľudí, ktorí dochádzajú do New Yorku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New Jersey #vlakové nešťastie