Duterte sa prirovnal k Hitlerovi, chce vyhladiť narkomanov

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sám seba prirovnal k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a vyhlásil, že by bol šťastný, keby mohol zmasakrovať tri milióny užívateľov drog. V prejave po návrate z návštevy Vietnamu povedal, že jeho kritici ho označujú za Hitlerovho blízkeho príbuzného.

30.09.2016 07:21
Rodrigo Duterte Foto:
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte.
debata (22)

Duterte pripomenul, že Hitler za druhej svetovej vojny nechal zavraždiť milióny Židov. „Na Filipínach máme tri milióny užívateľov drog. Bol by som šťastný, keby som ich mohol vyhladiť. Nemecko malo Hitlera, Filipíny by mali …,“ nedokončil svoj prirovnanie, ale po pauze ukázal sám na seba.

Duterte sa dostal k moci v májových voľbách, ktoré vyhral vďaka prísľubom, že skoncuje s drogami a korupciou. Od konca júna, keď prevzal najvyšší úrad, bolo v krajine zabitých 3 100 užívateľov a predajcov narkotík pri policajných raziách a živelných násilnostiach.

Filipínsky prezident sa preslávil vulgárnymi útokmi na svojich kritikov, ktorým prekážajú mimosúdne popravy a zabíjanie osôb podozrivých z držania či šírenia drog. Terčom jeho nadávok sa stal prezident USA Barack Obama, pápež František alebo poslanci Európskeho parlamentu. Neskôr sa za svoje výroky ospravedlnil.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #droga #Adolf Hitler #Rodrigo Duterte #narkoman