Hasiči bojujú s požiarom nemocnice v Bochume, hlásia 2 mŕtvych

Pri rozsiahlom požiari nemocnice v Bochume na západe Nemecka zahynuli v noci na piatok najmenej dvaja ľudia. Ďalších 16 ľudí je zranených, šesť z nich je v ohrození života, traja utrpeli vážne zranenia, uviedla polícia. Štyria ľudia sú podľa televízie N24 stále nezvestní.

30.09.2016 07:40 , aktualizované: 09:57
debata (2)

Príčina požiaru, ktorý ešte hasiči nemajú úplne pod kontrolou, nie je doteraz známa.

Oheň vypukol v jednej z izieb pre pacientov na šiestom poschodí univerzitnej kliniky Bergmannsheil a rýchlo sa rozšíril do siedmeho a ôsmeho poschodia budovy aj na strechu. Hasiči boli privolaní o pol tretej ráno a na miesto dorazili po šiestich minútach. V tom čase už bol ale požiar podľa ich hovorcu netypicky pokročilý. S ohňom, ktorý prakticky úplne zničil strechu budovy, ich bojuje vyše 200.

Na siedmom poschodí, kde sú operačné sály, a na ôsmom, ktorý je technickým zázemím, našťastie neboli žiadni pacienti. Obete a zranených si tak požiar vyžiadal predovšetkým na šiestom poschodí. Jedna žena zomrela priamo v miestnosti, kde požiar vznikol, ďalšia obeť je zo susednej izby.

Niektorí z pacientov sa pred ohňom snažili utiecť cez balkóny, odkiaľ ich potom vyslobodili hasiči. Časť z tých, ktorých požiar zranil, dopravili vrtuľníky do nemocnice v Aachene.

Pre požiar museli evakuovať celú postihnutú budovu, evakuácia sa dotkla takmer 130 pacientov. O zranených sa teraz starajú ďalšie oddelenia Bochumskej nemocnice. Štyria pacienti, ktorí potrebujú špeciálnu starostlivosť, boli letecky transportovaní do iných nemocníc. Na aktuálnej tlačovej konferencii úrady neinformovali o žiadnych nezvestných, o ktorých hovorili niektoré predchádzajúce správy.

Do boja s ohňom, ktorého enormné teploty podľa svedkov rozpustili okná a nábytok v niektorých izbách, sa zapojilo celkovo 165 hasičov, vrátane tých zo širšieho okolia mesta, spresnil hovorca hasičov. Na mieste dnes hasiči, ktorí sa budú postupne obmieňať, zostanú po celý deň.

Univerzitná nemocnica Bergmannsheil má asi 650 lôžok a každý rok ňou prejde 80 000 pacientov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nemocnica #požiar