Boje v Sýrii pokračujú, vládna armáda dobyla nemocnicu v Aleppe

Na severe sýrskeho mesta Aleppo pokračujú ťažké boje medzi povstalcami na jednej strane a sýrskou armádou a jej spojencami na strane druhej. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že za týždeň bojov na východe mesta zomrelo cez 330 ľudí a skoro 850 osôb utrpelo zranenia. Sýrska vládna armáda tiež dobyla strategicky dôležitú nemocnicu na severe Aleppa

30.09.2016 10:39 , aktualizované: 13:08
Aleppo, Sýria Foto: ,
Zničené budovy v oblasti kontrolovanej povstalcami neďaleko Aleppa.
debata (144)

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) vyzvala sýrsky režim a jeho spojenca Rusko, aby „krvavý kúpeľ v Aleppe ukončili.“ Celý východnej Aleppa sa stal ohromným terčom a civilisti tam prelievajú krv," povedal riaditeľ operácií MSF Xisco Villalonga. Sýrska vláda má podľa neho skoncovať so „systematickým bombardovaním“ a Rusko ako jej politický a vojenský spojenec má „zodpovednosť využiť svoj vplyv a zastaviť boje“.

Podľa MSF prijali aleppské nemocnice medzi 21. a 26. septembrom 822 ranených, z ktorých 221 boli deti. Za tento čas tam MSF napočítala 278 mŕtvych a z nich 96 detí. WHO oznámila, že od začiatku súčasnej ofenzívy, teda od minulého štvrtka, vo východnej časti mesta padlo 338 ľudí a zranených bolo 846 osôb.

Doktor abú Vasím, ktorý riadi úrazovú nemocnicu v Aleppe, povedal, že „pacienti čakajú, až tí druhí zomrú, aby sa pre nich uvoľnilo lôžko“. Villalonga oznámil, že v auguste, keď boli boje prerušené, sa MSF podarilo dostať do Aleppa zdravotnícky materiál, ale od toho času neboli dodávky obnovené. „Mesto je teraz úplne obľahnuté, útočí sa na humanitárne konvoje a intenzívne sa tam bombarduje,“ povedal Villalonga a požiadal o evakuáciu ranených a chorých. „Ak sa nič neurobí, môžeme potvrdiť, že svet občanov Aleppa opustil a ponechal ich napospas pomalej a násilnej smrti,“ dodal.

Boje o Aleppo trvajú týždeň a sú považované za najťažšie od roku 2012, keď bolo mesto rozdelené na časti ovládané armádou a opozíciou.

Piatkové ťažké boje potvrdili obe strany. Už vo štvrtok armáda dobyla utečenecký tábor Handarát severne od mesta. Tábor obsadil jej spojenec libanonský Hizballáh a podľa vládnych zdrojov majú jeho ľudia pod kontrolou tiež nemocnicu Kind.

SOHR, ktorá sídli v Británii a situáciu v Sýrii sleduje s pomocou svojich informátorov, tvrdí, že od vlaňajška, keď do bojov v Sýrii zasiahlo ruské letectvo, zahynulo pri ruských útokoch 9 300 ľudí. Z nich 3 800 boli civilisti, asi 2 700 radikáli z Islamského štátu a 2 800 členov iných povstaleckých skupín.

Sýrsky konflikt sa začal v roku 2011 a podľa OSN si vyžiadal životy 300 000 ľudí. Milióny Sýrčanov preň odišli zo svojich domovov.

Sýrska vládna armáda dobyla strategicky dôležitú nemocnicu na severe Aleppa

Sýrske vládne sily sa v piatok zmocnili strategicky dôležitej nemocnice v severosýrskom meste Aleppo. Stalo sa tak deň po tom, ako získali kontrolu nad palestínskym utečeneckým táborom Handarát. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrske vládne vojenské zdroje a skupiny aktivistov.

AP spresnila, že vládne jednotky posilnili svoje pozície v Handaráte a ovládli nemocnicu Kindí, ktorá bola v rukách povstalcov od roku 2013. Tábor leží východne od tejto nemocnice, ktorá sa v minulosti špecializovala na onkologické ochorenia.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že nemocnica Kindí sa nachádza v severnom cípe Aleppa, len dva kilometre od najväčšej tamojšej križovatky, ležiacej severne od mesta.

OSN sa boja kolapsu americko-ruskej spolupráce v Sýrii

Zrútenie americko-ruskej spolupráce v Sýrii poškodí úsilie OSN dopraviť do Sýrie humanitárnu pomoc. Povedal to koordinátor humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien.

Reagoval tak na výrok amerického ministra zahraničia Johna Kerryho, ktorý tento týždeň pohrozil vypovedaním rozhovorov s Ruskom o obnove prímeria v Sýrii. Sýrska armáda sa spojenci, ku ktorým Rusko patrí, obnovila bombardovanie východného Aleppa, odkiaľ je za týždeň hlásených vyše 300 mŕtvych.

O'Brien povedal, že akékoľvek zrútenie americko-ruskej spolupráce pozastaví úsilie OSN. Podľa neho by mali veľmoci v BR OSN nájsť spoločnú vôľu a zastaviť krviprelievanie. Podľa O'Briena je nevyhnutné aspoň na 48 hodín zastaviť paľbu a umožniť OSN zabezpečiť obyvateľom Aleppa humanitárnu pomoc.

Rusko vo štvrtok oznámilo, že je pripravené dodržať dvojdňovú humanitárnu prestávku v bojoch, USA podľa Moskvy navrhli týždenné prímerie.

O'Brien povedal, že OSN očakáva, že v piatok sýrska vláda odpovie na návrh OSN dopraviť počas októbra potraviny a ďalšiu pomoc k 960 000 Sýrčanom, ktorí žijú v obliehaných oblastiach.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #boje #Aleppo