Rusko posiela späť do Sýrie bombardéry

Rusko posilnilo svoju leteckú základňu v Sýrii a dopravilo tam niekoľko bombardérov. Napísal to ruský denník Izvestija, podľa ktorého je armáda pripravená poslať aj lietadlá na podporu pozemných operácií. Denník sa odvoláva na nemenovaného armádneho predstaviteľa. Ruské ministerstvo obrany správu zatiaľ nepotvrdilo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že si Rusko nedáva pre operácie v Sýrii žiadne časové obmedzenie.

30.09.2016 13:15 , aktualizované: 15:03
TU-22M3, ruský bombardér Foto:
Po kolapse prímeria Rusko znásobilo podporu sýrskej armády.
debata (415)

Na základňu Hmímím podľa denníka dorazila skupina bombardérov Su-24 a Su-34. „Ak je to potrebné, bude letectvo v dvoch troch dňoch ešte posilnené. V jednotkách už boli vybrané lietadlá priamej vojenskej podpory Su-25, ktoré čakajú na rozkazy veliteľov,“ povedal zdroj k prípadnému ďalšiemu navýšeniu ruských leteckých síl.

Rusko znásobilo podporu sýrskej armády po kolapse prímeria, ktoré s USA vyjednalo 9. septembra. Sýrsky režim spolu so spojencami minulý týždeň obnovil boje vo východnom Aleppe, kde za týždeň zahynulo vyše 300 ľudí.

Rusko je vojensky do sýrskej vojny zapojené od vlaňajška a podľa piatkových správ pri ruských náletoch odvtedy zahynulo 9 000 ľudí. Prezident Vladimir Putin tento rok v marci nechal časť ruských lietadiel z Hmímímu stiahnuť s tým, že ciele, ktoré chcel Kremeľ v Sýrii dosiahnuť, sa podarilo splniť. Povedal ale tiež, že v prípade potreby, budú lietadlá poslané späť.

Hovorca Kremľa Peskov povedal, že hlavným výsledkom ročného pôsobenia Ruska v Sýrii je to, že v Damasku nie je „ani Islamský štát, ani Al-Kájda ani front An-Nusrat“. Za nespoľahlivé označil údaje, ktoré o obetiach zverejňuje Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Podľa nej pri ruských vojenských operáciách od vlaňajška zahynulo vyše 9 000 ľudí, z ktorých asi tretina boli civilisti.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že v piatok bude hovoriť s americkým náprotivkom Johnom Kerrym. Rusko podľa Lavrova vykonáva preventívne opatrenia, aby sa vyhlo civilným obetiam pri bombardovaní v Sýrii. Tí, ktorí Rusko vinia zo zabíjania civilistov, to musia podľa Lavrova dokázať. Minister tiež uistil, že Rusko nepoužíva zakázané zbrane. Obvinil povstalecké skupiny, považované za umiernenú opozíciu, že namiesto toho, aby sa oddelili od teroristov, stále viac sa k nim pripájajú.

415 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #bombardér #základňa