Zeman prirovnal 'anticivilizáciu' IS ku kanibalom

Český prezident Miloš Zeman označil takzvaný Islamský štát (IS) za "anticivilizáciu" a prirovnal ho ku kanibalom, s ktorými nemožno viesť dialóg. Na konferencii Dialóg civilizácií na gréckom ostrove Rhodos povedal, že IS je niečo ako "sociálna rakovina", ktorá sa naďalej šíri mimo Irak a Sýriu a chce zničiť existujúce civilizácie.

30.09.2016 14:22
debata (7)

Zeman vystúpil na konferencii v čase, keď sa v Izraeli konal pohreb bývalého prezidenta a premiéra Šimona Peresa, na ktorom sa zišlo množstvo svetových štátnikov. Zeman zaslal do Izraela kondolenčný telegram, adresovaný prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi.

„Pripomeniem vám príklad z minulého storočia, príklad nacizmu, ktorý sa najprv snažil zničiť Židov, potom Slovanov a postupne ďalších a ďalších,“ povedal Zeman v ruštine na akcii, ktorú organizuje podnikateľ Vladimir Jakunin, stúpenec a blízky spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Podľa Zemana nemožno diskutovať s kanibalmi, pretože „pre kanibalov sme my sami ich jedlom“.

Zeman sa tiež zmienil o knihe Inside IS – 10 dní v ‚Islamskom štáte‘ nemeckého novinára Jürgena Todenhöfera, v ktorej podľa neho jeden z vodcov IS hovorí o zabíjaní neveriacich. „A ak bude treba, zabijeme 100 miliónov ľudí, 200 miliónov ľudí, 300 miliónov ľudí,“ citoval Zeman z knihy. Dodal, že to je viac, než zabili nacisti. „Iste, že môžete povedať, že je to šialenstvo, ale ak ste si prečítali Mein Kampf Adolfa Hitlera, tak ten tiež chápali ako úplné šialenstvo, a ono sa skoro vyplnilo,“ uviedol Zeman.

Český prezident sa na konferencii zúčastní už po niekoľkýkrát. Predvlani za to zožal kritiku opozície. Vtedy okrem iného prirovnal vojnu na Ukrajine ku chrípke. Vyslovil sa tiež proti sankciám, ktoré EÚ a ďalšie západné štáty prijali proti Rusku.

Zakladateľ a usporiadateľ rhodoského fóra a Putinov priateľ Jakunin bol po ruskej anexii Krymu zaradený na sankčný zoznam USA. Obchodné aktivity Jakunina boli niekoľkokrát terčom sťažností a žalôb ruského protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Jakunin ale jeho obvinenia kategoricky odmietol.

Na záver konferencie má vystúpiť aj bývalý český prezident Václav Klaus.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #IS #Rhodos