Orbán si prehru v referende o migrantoch nepripúšťa

Do poslednej chvíle nie je jasné, či nedeľné referendum, v ktorom premiér Viktor Orbán žiada Maďarov, aby odmietli migračné kvóty, bude úspešné. Výsledky prieskumov, ktoré zisťovali, koľkí z registrovaných voličov sa chystajú prísť k urnám, aby odpovedali na otázku, "Chcete, aby Európska únia mohla nariadiť povinné presídlenie osôb bez maďarského občianstva do Maďarska bez súhlasu maďarského parlamentu?" kolíšu od 42 do 55 percent.

01.10.2016 18:00
Viktor Orbán, Fidesz, Maďarsko Foto: ,
Viktor Orbán.
debata (118)

Tesná nadpolovičná účasť stačiť nemusí. Podľa zistenia agentúry Závecz Research totiž prinajmenšom dve percentá z tých, ktorí sa zúčastniť chcú, sa v súlade s heslom „na hlúpu otázku, hlúpu odpoveď“ chystajú odovzdať zneplatnený hlasovací lístok. Na to, aby rozhodnutie väčšiny bolo záväzné, je pritom potrebné, aby platne hlasovala aspoň polovica oprávnených voličov, čo znamená približne 4,13 milióna hlasov.

Podľa zdroja blízkeho vláde, na ktorý sa včera odvolal denník Népszabadság, interné prieskumy vypracované pre premiéra ukázali, že úspešnosť referenda je silne otázna, čo ľavicové noviny dali do súvislosti so zmenou tónu kampane vládnej strany Fidesz. Tá v posledných dňoch výrazne poľavila v zdôrazňovaní významu otázky účasti. Netradične ju bagatelizoval aj sám Orbán v sérii rozhovorov, ktoré poskytol médiám vo finiši kampane.

„Nemá politický význam, aká bude účasť na referende. Pôjde skôr o citovú záležitosť,“ povedal pre Katolícke rádio. „Referendum bude nie koncom, ale začiatkom niečoho,“ dodal s tým, že len čo budú výsledky, „zabalí si do batôžka pagáče a vydá sa na cestu do Bruselu“, aby tam už na budúci týždeň s novou silou bojoval proti kvótam.

Európska komisia už viackrát Budapešti odkázala, že maďarské referendum ju k ničomu nezaväzuje. Pre spravodajský portál Index to potvrdil aj maďarský eurokomisár Tibor Navracsics, niekdajší Orbánov zástupca vo vedení Fideszu. „Samotná otázka ani výsledok nebudú mať nijaký právny dôsledok,“ zdôraznil.

Načo sa potom Orbán z plných síl pustil do referenda, náklady ktorého spolu s kampaňou vyjdú podľa odhadov Népszabadságu daňových poplatníkov na bezmála 50 miliónov eur? Podľa politológa Pétera Tölgyessyho si premiér dobre zrátal, že sa mu to oplatí. „Referendum nemá nijaké právne dôsledky, veď sa snaží rozhodnúť o záležitosti, ktorá prináleží Bruselu,“ povedal pre InfoRádió.

„Politické dôsledky však budú o to väčšie,“ dodal. Tölgyessy je presvedčený, že aj pri neúspešnom referende bude vláda hovoriť o obrovskom úspechu. „Rátam s tým, že medzi platnými hlasmi bude odpovedí NIE 90 až 97 percent, čo potvrdí, že maďarská spoločnosť je znova integrovaná pod vládnou mocou. Fidesz tým dokáže, že je pánom krajiny,“ poznamenal.

Orbán podľa Tölgyessyho odmietavou politikou voči utečencom „vyhral prvú cenu“. Ľavicová opozícia, ktorá vyzýva na bojkot referenda, bola v kampani v nemožnej situácii. „Veď sotva možno agitovať za to, aby prišlo čo najviac utečencov. Maďarská spoločnosť je navyše jednou z najuzavretejších a najmenej solidárnych v Európe, čo sa jednou kampaňou nedá zmeniť,“ argumentuje politológ.

Víťaznú poreferendovú komunikačnú stratégiu Fideszu bez ohľadu na výšku účasti už vopred naznačil aj šéf úradu predsedu vlády Antal Rogán. „Ak hlasov NIE budú tri milióny, pre vládu to bude rovnako záväzné, ako by ich bolo viac. Názor 3– až 3,5 milióna voličov znamená viac, ako názor všetkých poslancov parlamentu,“ povedal pre súkromnú stanicu TV2.

Zajtrajšie referendum je pre Fidesz predovšetkým generálkou na parlamentné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť do pol druha roka, upozorňujú analytici. „Nepovažujem za prehnanú predpoveď, že už teraz sa môže rozhodnúť o osude volieb 2018,“ povedal pre týždenník HVG politológ Zoltán Lakner.

„Ak bude referendum úspešné, bude to znamenať, že opozícia vyzývajúca na bojkot nedokázala dosiahnuť ani minimálny cieľ a v nasledujúcich mesiacoch bude musieť rátať s narastajúcim tlakom,“ zdôraznil politológ.

Podľa neho aj keby sa napokon nenazbieral nadpolovičný počet platných hlasov, tak Fideszu sa určite podarí na svoju stranu pretiahnuť státisíce protiutečenecky naladených voličov z opozičného tábora, čo sa v parlamentných voľbách môže ukázať ako rozhodujúce.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #referendum #migračná kríza