Maďarské referendum o utečeneckých kvótach je neplatné

Referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

02.10.2016 10:42 , aktualizované: 03.10.2016 13:09
maďarsko, referendum proti kvótam, Foto: ,
Drvivá väčšina Maďarov kvóty odmietla.
debata (553)

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta – a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: „Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“

Vláda aj opozícia hovoria o víťazstve

Napriek nízkej volebnej účasti označil podpredseda parlamentu za vládnu stranu Fidesz Gergely Gulyás referendum za „jasné víťazstvo“. Jeho strana bude rešpektovať vôľu ľudu. Ako poslanec uviedol, podľa zákona im náleží konečné rozhodovanie v parlamente, ale „politicky je to vôľa voličov, ktorá bude nasledovaná“.

Víťazstvo oznámil aj predseda opozičnej strany Demokratická koalície Ferenc Gyurcsány, bývalý predseda socialistickej vlády. Viktor Orbán podľa neho s referendom zariskoval, utrpel obrovskú porážku. „Vyhrali sme,“ oznámil Gyurcsány na zhromaždení svojej strany.

Podľa krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) sú výsledky referenda „osobným zlyhaním“ Viktora Orbána. Ako uviedol šéf strany Gábor Vona, vládnuca strana Fidesz by sa teraz nemala snažiť výsledky hlasovania ospravedlňovať, ale skôr priznať, že „zlyhala“. Vodca Jobbiku v tejto súvislosti vyzval Orbána k odstúpeniu. Maďarskí voliči podľa neho nevyslali odkaz do Bruselu, ale ide o odkaz určený práve maďarskému premiérovi.

EK rešpektuje vôľu Maďarov, vyjadrenú tiež neúčasťou v referende

Európska komisia rešpektuje vôľu maďarských voličov, a to vrátane vôle tých, ktorí sa v nedeľu rozhodli v referende nehlasovať. Na pravidelnom brífingu tak informoval hovorca komisie Margaritis Schinas. Je podľa neho teraz na maďarskej vláde, aby rozhodla, ako s výsledkom naloží.

Hlasovanie bolo vznímání ako previerka intenzity pomoci kabinetu premiéra Viktora Orbána a jeho politiky u maďarskej verejnosti.

„Ak by referendum bolo právne záväzné, náš komentár by bol, že sme výsledok zaznamenali. Pretože ho maďarská volebná komisia vyhlásila za neplatné, môžeme teraz tiež povedať, že sme toto rozhodnutie zaznamenali,“ poznamenal Schinas.

Orbán však napriek tomu výsledok referenda považuje za výnimočný. Hodlá vraj predložiť dodatok k ústave, ktorý bude na vôľu voličov reagovať. Výsledok hlasovania musia podľa neho brať do úvahy aj rozhodovacie orgány v EÚ.

Komisia nebude podľa svojho hovorcu nijako reagovať na politické vyjadrenia. Schinas tiež zopakoval názor európskej exekutívy, že otázka v hlasovaní sa týkala len prípadných budúcich rozhodnutí o rozdeľovaní žiadateľov o azyl a ľubovoľný výsledok referenda by nemal vplyv na záväzky, ktoré už pre Maďarsko z rozhodnutia krajín EÚ platia.

Minulý týždeň zverejnila EK posledné štatistiky, podľa ktorých štáty EÚ v rámci prerozdeľovania žiadateľov o azyl prevzali od Grécka a Talianska doteraz len 5 651 osôb z celkových 160 000, na ktorých sa vlani napriek odporu niektorých krajín dohodli. Maďarsko neprevzalo ani jedného utečenca.

Schinas poznamenal, že prerozdeľovanie žiadateľov o azyl je len jednou z častí celkového prístupu, ktorý komisia navrhuje na riešenie migračnej krízy. Komisia si podľa neho naďalej vyhradzuje právo v prípade potreby zasiahnuť voči tým krajinám, ktoré svoje záväzky neplnia.

Nemecké médiá hodnotia referendum ako nezdar Orbána

Prevažne ako nezdar premiéra Viktora Orbána hodnotia nemecké médiá výsledky maďarského referenda o kvótach na prerozdelenie utečencov. Zároveň ale upozorňujú na to, že pravicový politik bude chcieť aj naďalej využívať konflikty s Európskou úniou pre udržanie svojej popularity.

Volebná účasť sa pohybovala len okolo 40 percent, no pre platnosť ľudového hlasovania bola nutná účasť 50 percent voličov. Server Spiegel Online preto hovorí v súvislosti s maďarským referendom o porážke. „Maďarský pravicovo-konzervatívny premiér Viktor Orbán vyzval národ, aby odmietol prerozdeľovanie utečencov. Teraz je jasné: Orbánove referendum stroskotalo,“ uviedol zase denník Süddeutsche Zeitung, ktorý tiež upozorňuje na priveľmi pravicovú kampaň, ktorú maďarská vláda pred referendom viedla.

„Cez desať miliónov eur investovala maďarská vláda do kampane bez politického vkusu. Reklamou v rádiu a televízii i plagátmi sa Orbánova vláda pokúsila vtĺcť ľuďom do hlavy, čo si majú myslieť: Že migranti a teroristi sú jedno a to isté,“ stojí v komentári verejnoprávnej televízia ARD. „Viktor Orbán veľa stavil a na prvý pohľad prehral,“ píše sa ďalej v komentári, podľa ktorého ale aj väčšina Maďarov, ktorí k referendu neprišli, podporujú protiimigračnú politiku svojho premiéra.

Volebná komisia očakávala v referende maximálne 50 % účasť

Účasť na nedeľnom referende o utečeneckých kvótach v Maďarsku bude nad 40 percent, avšak podľa predsedu Národnej volebnej komisie (NVK) Andrása Patyiho nepresiahne hranicu potrebnú k platnosti plebiscitu, čo je 50 percent. Predsedníčka Národnej volebnej kancelárie (NVI) Ilona Pálffyová na schôdzke NVK povedala, že do 15.00 h svoj hlas odovzdalo 30,66 percenta oprávnených voličov, informovala agentúra MTI.

Patyi pripomenul, že v referende v roku 2008 dosiahla účasť voličov o 15.00 h 37,7 percenta, preto pri terajšom ľudovom hlasovaní možno očakávať, že sa plebiscitu nezúčastní nadpolovičná väčšina voličov. NVI nezaznamenala počas dňa žiadne vážnejšie incidenty. Volebné miestnosti zatvorili o 19.00 h.

V Maďarsku sa konalo referendum o kvótach na rozdeľovanie migrantov

V Maďarsku sa konalo v nedeľu ráno referendum o kvótach na rozdeľovanie migrantov medzi členské krajiny Európskej únie. Podľa prieskumov väčšina Maďarov, rovnako ako vláda premiéra Viktora Orbána, kvóty odmieta. S „náležitým výsledkom“ mieni Orbán budúci týždeň začať vyjednávať s Bruselom.

Volebné miestnosti sa otvorili o 06:00 SELČ a hlasovanie potrvalo do 19:00 SELČ. V prvých troch hodinách podľa úradov odhlasovalo skoro 600 000 z približne 8,3 milióna oprávnených voličov, účasť dosiahla 7,25 percenta. V Budapešti bola účasť nižšia, ako na vidieku.

Drvivá väčšina Maďarov kvóty odmietla, čo Orbána doma posilní a povzbudí v hádkach s Bruselom, poznamenala agentúra Reuters.

Sám Orbán, ktorý hlasoval v Budapešti, novinárom povedal, že by budúci týždeň – vyzbrojený vyznením referenda – chcel ísť do Bruselu a začať rokovať. „S pomocou výsledku referenda – pokiaľ to bude náležitý výsledok – skúsim dosiahnuť to, aby sme v Maďarsku nemuseli prijímať ľudí, s ktorými nechceme žiť,“ povedal. Naznačil, že po referende by mohli nasledovať aj zmeny v ústave.

Orbán ešte v sobotu vyzýval Maďarov, aby prišli hlasovať a kvóty odmietli. „Referendom môžeme vyslať posolstvo všetkým Európanom, povedať im, že je to na nás, európskych občanoch, aby sme spoločnými silami priviedli EÚ k rozumu, alebo ju nechali rozpadnúť sa,“ uviedol v príspevku v denníku Magyar Idök.

„Hlasovala som proti kvótam, pretože aj v našej krajine máme veľa chudobných ľudí a ak by ďalší chudobní prišli, tak budeme ešte chudobnejší a budeme musieť viac pracovať,“ povedala Reuters Erzsébet Virágová pri budapeštianskej stanici, ktorá vlani v lete bola plná utečencov, čakajúcich na vlaky do Viedne.

Maďarská vláda je v Bruseli a v niektorých ďalších západných metropolách ostro kritizovaná za tvrdú protiimigračnú politiku. Orbán tvrdí, že Maďarsko uzavretím hraníc pred ilegálnou migráciou len plní svoje povinnosti a chráni vonkajšie hranice Európskej únie.

Maďarska sa v rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag zastal tiež rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz. „Keby našim najvyšším cieľom nebolo od začiatku rozdeľovanie utečencov, ale ochrana vonkajších hraníc, potom by sa podľa mňa toto referendum v Maďarsku nemuselo nikdy konať,“ povedal.

553 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #referendum #migračná kríza