Sýrska armáda vyzvala povstalcov, aby opustili Aleppo

Sýrska armáda vyzvala v nedeľu povstalcov, aby opustili oblasti na východe mesta Aleppo a ponúkla im "bezpečný" odchod a dodávky pomoci. "Velenie sýrskej a ruskej armády zaručuje ozbrojencom bezpečný odchod a prístup k potrebnej pomoci," uvádza sa vo vyhlásení armády, ktoré zverejnila štátna agentúra SANA. Odchod povstalcov je podľa nej nevyhnutný, aby tamojšie civilné obyvateľstvo "mohlo žiť normálnym životom".

02.10.2016 20:46
debata (189)

Prorežimné sily podporované náletmi ruských lietadiel dnes medzitým zaznamenali ďalšie územné zisky na severe Aleppa. Okrem iného opäť dobyli nemocnicu al-Kindí ležiacu na strategickom návrší.

„Tento postup je významný, pretože umožňuje režimu utiahnuť slučku okolo (opozičných) bojovníkov a naruší ich bojové akcie,“ povedal agentúre DPA Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Dodal, že ofenzíva provládnych jednotiek spôsobila povstalcom „ťažké“ straty, ktoré však bližšie nešpecifikoval.

SOHR potvrdilo, že v Aleppe aj dnes prebiehali prudké boje medzi povstalcami a vládnymi silami po celej dĺžke frontovej línie, ktorá pretína strategicky dôležité mesto na dve časti.

V súvislosti s dianím v Aleppe vyzvala dnes Rada pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC) na prijatie relevantných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by zastavili bombardovanie, porušujúce medzinárodné právo a etiku.

Európska únia dnes prostredníctvom šéfky svojej zahraničnej politiky Federici Mogheriniovej a komisára pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christosa Stylianidesa oznámila, že spúšťa krízový plán pre Aleppo, do ktorého bude zapojená aj Organizácia Spojených národov. Jeho cieľom je umožniť pôsobenie humanitárnych organizácií a chrániť civilné obyvateľstvo.

Na západe Aleppa je podľa EÚ pripravený konvoj s dodávkami zdravotníckeho materiálu, potravín a vody pre východné štvrte, ktorý môže poskytnúť pomoc až pre 130 000 ľudí. Zároveň by mohli byť evakuovaní chorí a zranení, najmä ženy, deti a staršie osoby.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo