Mierový proces v Kolumbii dostal tvrdú ranu

Kolumbijčania prekvapujúco hlasovali proti zmluve s rebelmi z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Ide o nepríjemnú ranu prezidentovi Santosovi a celému mierovému procesu.

03.10.2016 16:23
Kolumbia, rebeli, povstalci, FARC Foto:
Kolumbijská vláda a ľavicoví povstalci z hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie dosiahli dohodu o ukončení najdlhšej gerilovej vojny v Latinskej Amerike.
debata (4)

Po 52 rokoch sa konečne podarilo nájsť spoločnú reč medzi kolumbijskou vládou a FARC-om, ale v nedeľňajšom referende sa tesná väčšina občanov tejto juhoamerickej krajiny (50,23%) vyjadrila proti tejto krvopotne vybojovanej zmluve.

Prezident Juan Manuel Santos a šéf FARC-u Timoleón Jiménez podpísali túto zmluvu po štyroch rokoch vyjednávaní v Havane.„Som prvý, ktorý uznáva tento výsledok. Avšak nevzdávam sa. O mier sa budem usilovať do posledného dňa v mojej funkcii,“ komentoval výsledok Santos podľa denníka Die Zeit.

Skupina FARC bojoval proti kolumbijskej vláde od roku 1964. V konflikte, do ktorého vstúpili aj ďalšie ľavicové gerilové skupiny, pravicové militantné skupiny a drogová mafia, zomrelo viac ako 260 000 ľudí.

Mierová zmluva má ukončiť tento viac ako polstoročie trvajúci konflikt. Je v nej zahrnutá pozemková reforma a nové prístupy k boju s drogovou mafiou. FARC by mal mať v nadchádzajúcich dvoch volebných obdobiach garantovaných 10 poslaneckých mandátov.

Odporcovia zmluvy kritizovali predovšetkým príliš mierne tresty pre bojovníkov FARC-u. „Mier vyvoláva nádeje, ale obsah zmluvy je sklamaním“, povedal bývalý prezident Álvaro Uribe. Pre súčasného prezidenta Santosa je výsledok veľkou politickou prehrou, pretože povedal, že v prípade negatívneho výsledku referenda nemá k dispozícii žiadny alternatívny plán.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #FARC