USA ukončili s Ruskom spoluprácu na prímerí v Sýrii

Spojené štáty ukončili s Ruskom dvojstrannú spoluprácu v otázke sýrskeho prímeria. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničia, podľa ktorého vyhlásenia Moskva neplní svoje záväzky spojené s dohodou o prímerí vo vojnou zmietanej krajine.

03.10.2016 20:30
Aleppo, Sýria Foto: ,
Chlapec kráča uprostred zničených budov v povstaleckej oblasti neďaleko Aleppa.
debata (225)

Podľa Washingtonu nemá zmysel spolupracovať vo chvíli, keď ruské a sýrske lietadlá bombardujú mesto Aleppo. Ruské ministerstvo zahraničia však v reakcii obvinilo USA, že nedokázali splniť kľúčové podmienky dohody o Sýrii a vinu hádžu na iných.

Podľa hovorcu amerického ministerstva Johna Kirbyho končia USA spoluprácu cielenú na ukončenie násilností. „Toto rozhodnutie nebolo ľahké,“ uviedol vo vyhlásení Kirby. Washington podľa neho neprerušuje všetky kontakty s Moskvou v sýrskej otázke. Stiahne však z krajiny svojich ľudí, ktorí mali za úlohu pracovať na spoločnom americko-ruskom mierovom centre. To malo zabezpečovať vojenskú a spravodajskú spoluprácu oboch krajín v Sýrii, ak by sa podarilo prímerie udržať.

Rusko v posledných dňoch posilnilo svoju leteckú základňu v Sýrii a pokračuje spoločne s armádou prezidenta Bašára Asada v bombardovaní Aleppa, pri ktorom podľa sýrskej opozície zahynulo už niekoľko stoviek civilistov.

Moskva tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umiernenú opozíciu a že spolupracuje s radikálmi, ktorí sa vydávajú za prozápadných odporcov Asada. Ruské ministerstvo zahraničia to zopakovalo aj v reakcii na oznámenie americkej diplomacie. „Nečinnosť Washingtonu viedla k tomu, že sa radikáli počas tohto obdobia združovali, dostali zbrane a zmobilizovali svoje zdroje,“ uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová.

„Ukazuje sa, že Washington jednoducho nesplnil kľúčové podmienky dohody pre uľahčenie humanitárnej situácie obyvateľov Aleppe,“ vyhlásila hovorkyňa. „A teraz, keď nedokázali splniť dohody, ktoré sami vypracovali, sa zjavne snažia zvaliť vinu na niekoho iného,“ dodala.

Prímerie z 9. septembra sa začalo rúcať v polovici mesiaca po tom, čo americké lietadlá omylom zaútočili na sýrskych vojakov. Nasledoval útok na humanitárny konvoj v provincii Aleppo, z ktorého USA a ďalšie krajiny obvinili Rusko, ktoré zodpovednosť odmietlo.

Podľa Kirbyho vyhlásenia sa ukončenie spolupráce nijako nedotkne aktuálnej komunikácie zameranej na snahu o vzájomnú koordináciu protiteroristických operácií.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #prímerie #Bašár al-Asad