Vysoký komisár OSN je pre Aleppo za obmedzenie veta v BR OSN

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn v utorok vo vyhlásení uviedol, že "tragédia" v sýrskom meste Aleppo vyžaduje bezodkladné obmedzenie práva veta piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

04.10.2016 12:35
debata (53)

Povstalecké časti Aleppa sú v posledných dňoch terčom prudkého bombardovania, ktoré majú na svedomí vládne a ruské lietadlá. Spojené štáty preto v pondelok ukončili s Ruskom dvojstrannú spoluprácu v otázke sýrskeho prímeria.

„Som pevne presvedčený, že Bezpečnostná rada by mala bezodkladne prijať také opatrenia, ktoré zabránia (stálym) členom používať veto vo chvíli, keď existuje vážne podozrenie z páchania vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy,“ uviedol Husajn vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

V BR OSN má právo veta päť stálych členov: USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Británia.

Obmedzenie tejto výsady by podľa Husajna umožnilo odovzdať situáciu v Sýrii Medzinárodnému trestnému súdu. „(Tento krok) by bol viac než ospravedlnený vzhľadom k chronickej a hlboko šokujúcej beztrestnosti, ktorá konflikt sprevádza, a vzhľadom k spáchaným zločinom,“ dodal Husajn. Niektoré skutky v Sýrii podľa neho môžu predstavovať vojnové zločiny alebo zločiny proti ľudskosti.

Postavenie vinníkov pred Medzinárodný trestný súd je ale podľa agentúry AFP nepravdepodobné, pretože BR OSN je rozdelená a Rusko stále chráni svojho sýrskeho spojenca.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #veto #Bezpečnostná rada OSN #Aleppo