Boje pokračujú v povstaleckej i vládnej časti Aleppa

Sýrska armáda začala v utorok z juhu útočiť na východnú časť mesta Aleppo ovládanú povstalcami. Podľa povstaleckých zdrojov vo východnom Aleppe za štrnásť dní bojov zahynulo 420 ľudí.

04.10.2016 15:05 , aktualizované: 15:36
debata (97)

Sýrska štátna televízia oznámila, že pri útokoch povstalcov na západnej – vládnej – časť mesta prišlo o život šesť osôb a vyše 40 ľudí bolo zranených. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Rusko a USA, aby obnovili prerušené rokovania o sýrskom prímerí.

Aleppo je rozdelené na vládnu a opozičnú časť od roku 2012. Krátke prímerie skončilo 19. septembra a odvtedy tam podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) prišlo o život 420 osôb.

Koalícia povstaleckých skupín oznámila, že v utorok odrazila útoky armády a jej spojencov, ktorí sa snažia do východnej časti dostať z juhu. Podľa sýrskej štátnej televízie povstalci zabili v západnej časti Aleppa šesť ľudí a zranili 47 osôb. Niekoľko ich striel zasiahlo univerzitný internát a medzi mŕtvymi sú dvaja študenti.

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura rokuje so Spojenými štátmi o ďalšom postupe v Sýrii. Oznámil to de Misturov hovorca. USA v pondelok oznámili, že prestávajú spolupracovať s Ruskom v rokovaní o prímerí. Washington obvinil Moskvu, že neplní to, k čomu sa zaviazala v minulom prímerí z 9. septembra. Rusko sa zúčastňuje súčasných náletov na Aleppo, hoci dohoda predpokladala zastavenie bojov a umožnenie humanitárnej pomoci do obliehaných miest.

Pan Ki-mun vyzval Moskvu a Washington, aby obnovili rokovania o prímerí. Sám sa chce stretnúť s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym a ruskými zástupcami v Bruseli. Kerry aj jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov sa o Sýrii zmienili, ale obnovu bilaterálnych rokovaní neavizovali. Lavrov vyhlásil, že Rusko chce sýrsku krízu stále riešiť, aj keď USA vypovedali spoluprácu. Tiež Kerry povedal, že USA nevzdali snahy vyjednať pre Sýriu mier. USA ale podľa neho budú vyjednávať na mnohonárodnostnej úrovni.

Hovorca humanitárnej sekcie OSN Len Laerke povedal, že OSN stále čaká, až dá vláda v Damasku povolenie na vstup humanitárnych konvojov na mesiac október. Podľa neho mal Damask na žiadosti o prejazd konvojov odpovedať do 30. septembra. „Je to dlhoročný problém, nedostávame povolenie,“ povedal Laerke.

Do bojov v Sýrii je na strane Damasku zapojené Rusko, na severe bojuje tiež turecká armáda. Turecký premiér Binali Yildirim povedal, že turecká armáda je schopná vytlačiť zo severu Sýrie kurdské milície YPG, rovnako ako odtiaľ vytlačila radikálov z Islamského štátu (IS). Uistil, že operácie tureckej armády v Sýrii budú pokračovať, kým nebudú zničené všetky teroristické skupiny operujúce v okolí Al-Bábu. Turecko k teroristom radí aj YPG, ktoré USA považujú za spojenca v boji proti IS. Al-Báb leží na severe provincie Aleppo, blízko tureckej hranice.

Kerry kritizuje Moskvu za podporu Asada, USA sa snaží o mier

Americký minister zahraničia John Kerry v utorok ostro kritizoval Moskvu za jej „nezodpovedné a hlboko mylné“ rozhodnutie spojiť svoje záujmy aj povesť s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Kerry zároveň v prejave v Bruseli zdôraznil, že Spojené štáty budú ďalej hľadať cestu k ukončeniu sýrskej vojny.

Americký minister vystúpil v Bruseli deň potom, čo Spojené štáty ukončili s Ruskom dvojstrannú spoluprácu v otázke sýrskeho prímeria, lebo Moskva podľa Washingtonu neplní svoje záväzky s dohodou spojené. Toto rozhodnutie podľa amerického ministra vôbec nebolo ľahké.

„Chcem aby bolo každému jasné, že neopúšťame ľudí v Sýrii, neopúšťame snahu o mier,“ vyhlásil Kerry. Spojené štáty tak podľa neho budú ďalej hľadať cestu k riešeniu zložitej situácie v krajine v multilaterálnych rozhovoroch, na pôde OSN alebo spoločne s ďalšími krajinami v užšom formáte.

„Chcem aby bolo každému jasné, že neopúšťame ľudí v Sýrii, neopúšťame snahu o mier,“ vyhlásil Kerry. Spojené štáty tak podľa neho budú ďalej hľadať cestu k riešeniu zložitej situácie v krajine v multilaterálnych rozhovoroch, na pôde OSN alebo spoločne s ďalšími krajinami v užšom formáte.

„Budeme ďalej presadzovať zmysluplné, trvalé a vymáhateľné ukončenie bojov naprieč Sýriou – a to znamená aj koniec letov sýrskych a ruských bojových lietadiel v určitých oblastiach,“ povedal Kerry. Všetky strany konfliktu majú podľa neho povinnosť zabezpečiť dodávky humanitárnej pomoci.

Rusko a Assadov režim vedia presne, čo musia urobiť, aby splnili svoje verejne deklarované medzinárodné záväzky a medzinárodné právo, myslí si americký minister zahraničia.

Spojené štáty podľa neho „so smútkom a s veľkým rozhorčením“ sledujú, že Rusko si nevšíma Asadove používanie plynov ako je chlorin či kazetových bômb proti vlastným občanom.

"Zdá sa, že sa spoločne rozhodli odmietnuť diplomaciu a snažia sa o vojenské riešenie. Idú cez zničené telá, zbombardované nemocnice, traumatizované deti … Ľudia, ktorí to s mierom myslia vážne, sa správajú inak, než ako sa rozhodlo správať Rusko, "povedal Kerry.

USA podľa neho naďalej s Moskvou koordinujú kroky, ktoré na vojenskej úrovni posilnia postup proti Islamskému štátu (IS) a ďalším teroristickým organizáciám v regióne. Kerry pripomenul, že v medzinárodnej koalícii, ktorá proti IS bojuje, sa zapájajú všetky členské štáty EÚ i NATO.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #john kerry #Bašár al-Asad