Firma Yahoo tajne monitorovala e-maily pre americkú vládu

Internetová spoločnosť Yahoo! v záujme americkej vlády tajne sledovala e-mailové kontá miliónov svojich užívateľov. Firma na tieto účely dokonca minulý rok vyvinula špeciálny softvér, informovala v noci na stredu spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

05.10.2016 07:30
debata (17)

Obvinenie prichádza menej než dva týždne po tom, ako spoločnosť Yahoo! oznámila, že sa hackeri zmocnili dát množstva jej užívateľov. Sledovanie e-mailov sa vykonávalo pre Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) alebo Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), tvrdia tri zdroje, z ktorých dva sú bývalí zamestnanci Yahoo!

Zmienený softvér mal pátrať po informáciách o viacerých osobách, zatiaľ však zostáva nejasné, aké údaje spoločnosť vláde odovzdala a či sa Washington s podobnou žiadosťou obrátil aj na iné webové firmy poskytujúce e-mailové služby. Americké zákony takýto postup umožňujú, ak by sa tým mohlo predísť napríklad teroristickému ú­toku.

Niekoľko zamestnancov Yahoo! s daným rozhodnutím nesúhlasilo. Americký whistleblower Edward Snowden, ktorý pred niekoľkými rokmi zverejnil citlivé vládne dokumenty o kybernetickej špionáži zo strany USA, na sociálnej sieti Twitter reagoval slovami: „Yahoo! monitoruje všetko, čo tam napíšete. Zrušte svoje konto ešte dnes.“

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Yahoo