Brusel: Bývalý vojak dobodal dvoch policajtov, hovoria o terorizme

V Bruseli po útoku nožom pobodali dvoch policajtov, útočníka neskôr zadržali, keď ho zasiahli iní policajti. Informujú o tom tamojšie médiá. Belgická prokuratúra oznámila, že ide zrejme o teroristický čin. Upresnila, že násilníkom je 43-ročný Belgičan Hicham D. a že prípadom sa zaoberá vyšetrujúci sudca, ktorý je špecialista na boj s terorizmom. Nariadil už prehliadku útočníkovho bytu, kde sa ale nenašli zbrane ani výbušniny.

05.10.2016 16:59 , aktualizované: 21:58
debata (33)

„Z doterajších poznatkov máme dôvod sa domnievať, že ide o teroristický čin,“ povedal novinárom bez ďalšieho spresnenia hovorca prokuratúry Eric Van Der Sypt. Ku zraneným policajtom len poznamenal, že ich život nie je ohrozený.

Verejnoprávna stanica RTBF uviedla, že útočník bodol jedného policajta do krku a druhého do brucha. Násilník utiekol, ale čoskoro ho chytili iní policajti. Bránil sa zatknutiu a zlomil nos jednému policajtovi, ktorý útočníka strelil do nohy. Stalo sa to v štvrti Schaerbeek, kde žije veľa moslimov, predovšetkým tureckého pôvodu.

Médiá s odvolaním sa na justičné zdroje spresnili, že Hicham D. je boxer a bývalý belgický vojak. V armáde bol do roku 2009. Bezpečnostné sily ho spomínajú v niektorých bývalých prípadoch terorizmu. Udržiaval podľa nich kontakty s džihádistami, ktorí odišli z Belgicka do Sýrie. V roku 2004 kandidoval pod menom Hicham Diop v regionálnych voľbách za proislamskú stranu PCP, ktorá už zanikla. Úrady napriek tomu dnešného útočníka neviedli na zozname nebezpečných osôb, poznamenal denník La Dernière Heure.

Belgická metropola dnes tiež zažila sériu bombových poplachov, ktoré viedli k evakuácii vlakových staníc a sídla bruselskej prokuratúry. Zastavená bola v Bruseli dočasne nielen železničná doprava, ale aj niektoré električkové linky. Poplachy sa ukázali ako plané. Všetko sa podľa médií vrátilo k normálu okolo 14:30 SELČ.

Incident oživil obavy, že sa do Belgicka vracia terorizmus. V marci džihádisti na bruselskom letisku Zaventem a v metre zabili 32 ľudí a viac ako 300 ďalších zranili. V auguste v belgickom Monse polícia zastrelila muža, ktorý mačetou vážne zranil dvoch policajtov za pokriku ‚Alláhu akbar‘ (Boh je veľký). V septembri napadol nožom jeden muž arabského pôvodu ďalších dvoch policajtov v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je považovaná za baštu radikálneho islamu v Belgicku.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Brusel #útok nožom