Kerry hovoril s Lavrovom o Sýrii, Ukrajine a KĽDR

Americký minister zahraničia John Kerry v stredu telefonicky rokoval so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom o sýrskej kríze, urovnaní na východe Ukrajiny a o prejednávaní situácie v KĽDR na pôde OSN. S odvolaním sa na informácie z ministerstva zahraničia to oznámila agentúra TASS.

05.10.2016 18:08
debata (41)

Rokovania oboch ministrov je prvé od pondelkového rozhodnutia Washingtonu vypovedať spoluprácu s Moskvou pri dojednávaní prímeria v Sýrii. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny vinia sýrsku armádu a Rusko z bombardovania civilistov a tiež zdravotníckych zariadení v najväčšom sýrskom meste Aleppo.

Podľa Kerryho utorkového vyhlásenia sa Spojené štáty aj naďalej usilujú o ukončenie vojny, ale Moskva postupuje nezodpovedne, keď podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Aj podľa Lavrova možno sýrsku krízu riešiť, hoci USA spoluprácu vypovedali.

Ministri si podľa ruskej agentúry „vymenili názory na situáciu v Sýrii, na spoluprácu zameranú na urovnanie ukrajinského konfliktu a na prerokúvanie severokórejských záležitostí na pôde OSN“. Rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy americkej strany, oznámil bez ďalších podrobností TASS.

O obnovenie rusko-amerického dialógu sa v najbližších dňoch pokúsi francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault, ktorý vo štvrtok navštívi Moskvu a v piatok Washington. Podľa vyhlásenia francúzskeho ministerstva zahraničia sa Ayrault v oboch metropolách pokúsi presvedčiť svojich partnerov, aby podporili rezolúciu BR OSN, ktorá by obnovila sýrske prímerie.

Pätnásťčlenná rada o spoločnom francúzsko-španielskom návrhu rezolúcie rokuje od pondelka. Podľa stáleho ruského zástupcu v OSN Vitalija Čurkina sa Moskva diskusie o návrhu zúčastňuje, „hoci ju navrhnuté formulácie nenapĺňajú nadšením“.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #sýrska kríza #john kerry #Sergej Lavrov