Rusko pozastavilo spoluprácu s USA v jadrovej energetike

Rusko pozastavuje spoluprácu s USA pri jadrovom a energetickom výskume. Príslušné nariadenie vydal predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev. Štátna agentúra Rosatom zároveň pozastavuje výskumné projekty s ministerstvom energetiky Spojených štátov, uviedla ruská vláda na svojom webe.

05.10.2016 21:38
debata (49)

Zmluva o spoločnom výskume v jadrovej a energetickej oblasti bola uzavretá v roku 2013. Rusko ju podľa vládnej informácie pozastavuje v reakcii na obmedzenia, ktoré americká strana zaviedla na spoluprácu v jadrovej energetike. Tieto obmedzenia boli súčasťou sankcií, ktoré Washington vyhlásil proti Rusku po anexii ukrajinského Krymu predvlani na jar.

Rosatom, hlavná ruská agentúra pre realizáciu jadrových projektov, spolupracuje s ministerstvom energetiky od roku 2010. Ide podľa dostupných zdrojov najmä o výskum zameraný na premenu vysoko obohateného uránu z ruských výskumných reaktorov na menej obohatené uránové palivo. O dôvodoch pozastavenia tejto spolupráce sa informácia ruskej vlády nezmieňuje.

Obe zmluvy sú pozastavené, nie vypovedané. Spolupráca sa podľa vyhlásenia ruského kabinetu môže obnoviť, „hneď ako na to bude dôvod v kontexte celkových vzťahov s USA“.

Ruský prezident Vladimir Putin už v pondelok vydal dekrét, ktorým sa pozastavuje platnosť zmluvy s USA o likvidácii plutónia. Príčinou sú podľa vysvetlenia Kremľa nepriateľské akcie Washingtonu voči Rusku. Podľa zmluvy z roku 2010 sa USA a Rusko majú zbaviť 34 ton vysoko rádioaktívneho plutónia, ktoré by stačilo na výrobu 17 000 jadrových bômb.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #spolupráca #energetika #výskum