Putinov pešiak Kadyrov vládne ďalej Čečensku

Už pri vyslovení mena Ramzan Kadyrov v Čečensku ľuďom naskakujú zimomriavky. Tento drsný chlapík po svojom otcovi, bývalom separatistickom muftim a neskoršom promoskovskom prezidentovi, zdedil nielen ryšavú bradu, pichľavé oči, prefíkanosť a krutosť, ale aj neobmedzenú moc. Včera sa už tretí raz ujal postu hlavy malej severokaukazskej republiky.

06.10.2016 15:00
Ramzan Kadyrov Foto: ,
Ramzan Kadyrov.
debata (160)

Po minulomesačných voľbách, v ktorých s takmer „severokórejským“ výsledkom dostal pri 95-percentnej účasti 98 percent hlasov, si inauguráciu zladil so štyridsiatymi narodeninami. Narodeniny Kadyrova sú vždy príležitosťou na veľkolepé ľudové veselice. V snahe poprieť, že vládca zastrašeného národa si buduje kult osobnosti, desiatky koncertov a športových podujatí boli oficiálne venované metropole Groznyj. Úrady totiž práve na 5. októbra zaradili do kalendára sviatok Deň mesta.

Pre kritikov čečenského režimu sú vodcove narodeniny nebezpečným obdobím. V deň jeho tridsatín čečenský nájomný vrah zastrelil poprednú ruskú novinárku Annu Politkovskú. Tá v sérii reportáží odhalila praktiky súkromnej armády Kadyrova. „Sú to bandy hrdlorezov, doslova eskadry smrti. Majú vlastné väznice, kde bez súdu zadržiavajú ľudí, mučia ich, vymáhajú za nich od príbuzných výkupné,“ napísala v novinách Novaja gazeta. Krátko nato bola mŕtva. A hoci na súde s vykonávateľmi vraždy sa mená objednávateľov zločinu nepodarilo objasniť, dcéra a syn Politkovskej sú dodnes presvedčení, že hlava ich matky bola narodeninovým darom pre Kadyrova.

Aj Žanna Nemcovová, dcéra opozičného politika Borisa Nemcova, tuší v pozadí vlaňajšieho atentátu na jej otca tieň Kadyrova. Na procese so skupinou Čečencov obvinených z vraždy Nemcova, ktorý sa v pondelok začal v Moskve, preto jej právny zástupca požiadal, aby bol ako svedok vypočutý najvyšší predstaviteľ Čečenska. Predpokladaný atentátnik totiž slúžil v elitnej čečenskej bezpečnostnej jednotke a Kadyrov ho pred časom osobne vyznamenal.

Moskva štedro dotuje Kadyrovov režim. Považuje ho totiž za záruku stability v búrlivom regióne, ktorý od rozpadu Sovietskeho zväzu kruto zdevastovali dve vojny za nezávislosť. Kadyrov je osobným chránencom šéfa Kremľa, ktorý mu udelil viacero vysokých vyznamenaní vrátane titulu Hrdina Ruska. On sám neprestajne potvrdzuje svoju bezvýhradnú oddanosť Vladimirovi Putinovi a hovorí o sebe, že je jeho „pešiakom“. „Len jeho múdra politika, pomoc a podpora umožnili dosiahnuť v Čečensku pevný mier, postaviť republiku na nohy, vzkriesiť jej ekonomiku, kultúru a duchovnosť,“ povedal nedávno o Putinovi.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Čečensko #Ramzan Kadyrov