Na sýrsko-tureckej hranici útočili islamisti, zomrelo 25 ľudí

Najmenej 25 ľudí prišlo o život na sýrsko-tureckej hranici pri bombovom útoku, ku ktorému sa prihlásili bojovníci takzvaného Islamského štátu (IS).

06.10.2016 11:55
Sýria, Turecko Foto: ,
Pohľad na tureckú hranicu zo sýrskej strany.
debata (5)

Obeťami sú prevažne sýrski povstalci podporovaní okrem iného Tureckom, desiatky ich utrpeli zranenia. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters.

Terčom útoku v sýrskej prihraničnej dedine Atma západne od Halabu sa stali bojovníci z povstaleckej skupiny Fajlak aš-Šám. Tá po boku ďalších bojov s tureckou pomocou zaberá postupne územie od hranice smerom na juh, ktoré bolo doposiaľ v držaní islamistov.

Hraničný prechod pri Atme slúžia na doplňovanie bojových záloh a zásobovanie jednotiek v teréne. Vracajú sa tadiaľ aj zranení z bojov.

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 200 000 mŕtvych a milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí už takmer štyri roky usilujú o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a ďalších radikálnych skupín a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Islamský štát