Clintonová a Trump sa pripravujú na nedeľnú televíznu debatu

Americkí prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump sa pripravujú na nedeľnú televíznu debatu v St. Louis, ktorá bude ich druhým z troch priamych súbojov pred novembrovými voľbami.

06.10.2016 13:37
Hillary Clintonová, Donald Trump Foto:
V prvej televíznej prezidentskej debate vyhrala podľa väčšina odborníkov Hillary Clintonová.
debata (1)

Ich prvý súboj na Hofstraovej univerzite na predmestí New Yorku vyznelo koncom septembra lepšie pre bývalú prvú dámu, Trump podľa väčšiny komentátorov svoju šancu premárnil.

Clintonová sa na nedeľnú debatu pripravuje vo svojom washingtonskom dome. V stredu sa k nej pripojili šéf jej volebnej kampane John Podesta a poradcovia, ktorí sa špecializujú na stratégiu predvolebných televíznych diskusií. Bývalá prvá dáma sa drží osvedčenej tradície a usporadúva vyčerpávajúce, niekoľkohodinové nácviky diskusných súbojov, v ktorých úlohu oponenta Trumpa hrá niektorý z jej poradcov. Práve vďaka starostlivej príprave podľa amerických komentátorov zaznamenala Clintonová v prvej debate tesné víťazstvo.

Trump žiadne podobné cvičenia neorganizuje, podľa zdrojov z jeho volebného štábu sa pripravuje na diskusiu „priebežne“. Stratégovia Republikánskej strany súdia, že veľkým ponaučením by pre ich kandidáta mohol byť sebavedomý výkon Mika Pence, republikánskeho kandidáta na post viceprezidenta, ktorý sa v utorok v televíznej debate úspešne stretol so svojím demokratickým súperom Timom Kainom. „Ak je však Trump schopný a ochotný sa poučiť,“ dodáva agentúra AP.

Nedeľné debata sa uskutoční v telocvični Washingtonovej univerzity v St. Louis a bude verejná, otázky budú môcť klásť aj ľudia prítomní v sále. Podľa Podesty je Clintonová – na rozdiel od Trumpa – na podobné formáty diskusií zvyknutá. Trump má vo štvrtok absolvovať generálku na radnici malého mesta Sandown na severovýchode USA. Diskusia ale bude prístupná len pre pozvaných.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #Hillary Clinton #debata #Donald Trump