Favoritmi na Nobelovu cenu za mier sú podľa stávok grécki ostrovania

Obyvatelia gréckych ostrovov, ktorí pomáhajú migrantom po strastiplnej ceste cez Stredozemné more do Európy, a dobrovoľní záchranári v Sýrii sú podľa stávkových kancelárií najväčšími favoritmi na zisk tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Uviedla to agentúra AP. Laureát ocenenia bude vyhlásený v piatok o 11:00 SELČ v nórskej metropole Oslo.

06.10.2016 14:06
debata (10)

Kým stávková kancelária Unibet favorizuje gréckych ostrovanov, stávková kancelária Paddy Power má na prvom mieste záchranárov zo Sýrskej civilnej obrany prezývanej Biele helmy.

Medzi ďalšími nominovanými, ktorí majú podľa stávkových kancelárií veľkú šancu na zisk ceny, je pápež František, strany, ktoré dohodli kolumbijskú mierovú dohodu, a kongský gynekológ Denis Mukwege, ktorý pomáha obetiam znásilnenia.

Minulý rok Nobelov výbor prekvapil, keď udelil cenu štvorici tuniských organizácii, ktoré prispeli k budovaniu demokracie v Tunisku po roku 2011, keď sa v krajine uskutočnila prvá z revolúcii „arabskej jari“.

Tento rok bolo na Nobelovu cenu za mier nominovaných rekordných 376 jednotlivcov a organizácií, čo je podstatne viac ako predchádzajúci rekord 278 nominácií z roku 2014. Podľa agentúry AFP medzi nominovanými nechýba napríklad ani kontroverzný republikánsky kandidát na úrad amerického prezidenta Donald Trump, hoci jeho šance na víťazstvo sú vraj mizivé.

Medzi ďalšími favoritmi na Nobelovu cenu za mier najčastejšie zaznievajú mená ruskej obhajkyne ľudských práv Svetlany Gannuškinovej a vyjednávačov dohody o iránskom jadrovom programe.

Ocenenie by podľa expertov mohol ale dostať aj spolupracovník americkej tajnej služby NSA Edward Snowden, ktorý zverejnil materiály amerických tajných služieb o rozsiahlom sledovaní komunikácie Američanov aj ľudí v zahraničí, alebo Laurent Fabius, predseda parížskej konferencie o klíme, kde bola dojednaná nová medzinárodná dohoda o znižovaní emisií skleníkových plynov.

Zmieňovaná je tiež Nadja Muradová z irackej komunity jezídov, ktorá prežila masaker svojej rodiny a sexuálne zotročenie bojovníkmi takzvaného Islamského štátu. Po úteku z otroctva sa teraz usiluje na diplomatickej úrovni o ukončenie obchodovania s ľuďmi, uviedla agentúra AFP.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier