Britský europoslanec skončil po hádke s kolegami v nemocnici

Britský europoslanec Steven Woolfe, ktorý bol za doteraz nejasných okolností pri hádke počas stretnutia europoslancov Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) zranený do hlavy, musel byť hospitalizovaný, ale jeho zdravotný stav sa zdá byť uspokojivý.

06.10.2016 15:10 , aktualizované: 18:27
Steven Woolfe, Nigel Farage, UKIP Foto: ,
Člen Európskeho parlamentu Steven Woolfe (vpravo) a zakladateľ strany UKIP Nigel Farage.
debata (8)

Z nemocnice 49-ročný kandidát na nového šéfa UKIP odkázal, že sa nepotvrdila obava z krvnej zrazeniny v mozgu a že sa už cíti dobre. Podľa nemenovaných zdrojov, na ktoré sa odvoláva denník The Guardian a ďalšie médiá, bol Woolfe „udretý a následne sa v europarlamente zrútil“.

Člen vedenia UKIP Neil Hamilton povedal, že Woolfe podľa očitých svedkov po údere spadol a narazil hlavou do okna. „Myslím si, že Steven (Woolfe) vyvolal stret s jedným kolegom a dopadol zle. Je to poľutovaniahodné, ale vášne boli zrejme veľké,“ povedal stanici BBC Hamilton, ktorý však na incidente nebol prítomný.

Podľa agentúry Reuters vypukla hádka pri schôdzke, na ktorej mali europoslanci UKIP hlasovať o ďalšom smerovaní strany. Reč bola aj o hľadaní jej nového predsedu po tom, čo tento týždeň z čela strany po iba 18 dňoch odstúpila Diane Jamesová. Woolfe v úvode stretnutia potvrdil, že má o uvoľnený post záujem, ale súčasne priznal, že v poslednej dobe uvažoval o prestupe k vládnym britským konzervatívcom. Práve to podľa komentárov pravdepodobne viedlo k hádke a potýčke.

Zranený europoslanec z nemocnice odkázal, že oceňuje starostlivosť, ktorej sa mu dostalo zo strany zamestnancov europarlamentu, poslancov UKIP a zdravotníkov. Vyšetrenie "ukázalo, že v mozgu nie je žiadna krvná zrazenina. Teraz sa cítim radostnejší, šťastnejší a usměvavější, než kedykoľvek predtým. Preventívne ale zostanem cez noc (v nemocnici) a počkám na ďalšie testy, aby bolo isté, že je všetko v poriadku, "uviedol Woolfe vo vyhlásení.

Vedúci skupiny 22 europoslancov UKIP Nigel Farage krátko po hospitalizácii kolegov povedal, že Woolfe utrpel krvácanie do mozgu a jeho stav je vážny. „Je mi veľmi ľúto, že po hádke, ktorá sa ráno odohrala na stretnutí europoslancov UKIP, sa Steven Woolfe zrútil a bol prevezený do nemocnice. Jeho stav je vážny,“ uviedol vtedy Farageov hovorca.

Protieurópska a protiimigračná strana UKIP vyhrala v Británii v roku 2014 voľby do europarlamentu, kde má viac poslancov než vládni konzervatívci či hlavní opoziční labouristi. Nacionalistická strana stála na čele kampane pred tohtoročným referendom, v ktorom v júni Briti odhlasovali odchod krajiny z EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #UKIP #europoslanec #Steven Woolfe