Ukrajinskí poslanci diskutujú o zrušení bezvízového styku s Ruskom

Ukrajinský parlament má v pláne hlasovanie o citlivej otázke vízových vzťahov s Ruskom. Volanie protiruských radikálov po zavedení vízovej povinnosti pre ruských občanov našlo v jednokomorovej snemovni odozvu, aj keď silný je aj tábor kritikov. Podľa médií nie je vylúčené, že sa zrušenie bezvízového styku na program rokovania nedostane.

06.10.2016 19:10
debata (80)

Zavedenie víz stúpenci tohto kroku označujú za účinný trest pre Rusko, ktoré podporuje východoukrajinských povstalcov a anektovalo ukrajinský Krym. Mnohí však upozorňujú, že krok by mal zničujúce následky aj pre mnoho Ukrajincov, ktorí majú v Rusku príbuzných. Nutné je tiež počítať s recipročnou ruskou odvetou.

Pre zrušenie bezvízového styku sú pripravené hlasovať poslanecká frakcia strany Vlasť bývalej predsedníčky vlády Julie Tymošenkovej, Ľudový front expremiéra Arsenije Jaceňuka a západoukrajinská regionálna strana Svojpomoc. Proti tomuto kroku sa rázne stavia Opozičný blok, ktorý združuje politiky blízke režimu zvrhnutého proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Hlasovanie bude tak podľa ukrajinských komentátorov závisieť na prezidentskej strane Blok Petra Porošenka, ktorá ale jednotný názor nemá. Agentúra Unian napísala, že hlučná debata poslancov bloku dnes vyústila v otvorenú roztržku. Výsledkom je oznámenie, že Blok Petra Porošenka sa na jednotnom postupe nedohodol.

Minister zahraničia Pavlo Klimkin podľa denníka Ukrajinská pravda pred zrušením bezvízového styku varoval a vyhlásil, že zavedenie víz pre Rusov by Ukrajinu poškodilo. Prezident Porošenko sa k problému odmieta vyjadriť s tým, že ide o záležitosť parlamentu.

Návrhy na zrušenie bezvízového styku s Ruskom sa v Kyjeve objavili už predvlani na jar po krymskej anexii. Iniciatíva sa dostala znovu do parlamentu začiatkom tohto októbra, keď bol v Moskve zatknutý ukrajinský novinár Roman Suščenko. Novinárovi obvinenému zo špionáže hrozí v Rusku až 20 rokov väzenia.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vízová povinnosť #Ukrajina