Hurikán Matthew už zabil najmenej 140 ľudí

Hurikán Matthew, ktorý niekoľko dní sužuje karibské ostrovy, už zabil najmenej 140 ľudí, z toho drvivú väčšinu na Haiti. Živel, ktorý je najsilnejším hurikánom v oblasti za posledných deväť rokov, vo štvrtok zosilnel z tretej kategórii na štvrtú.

06.10.2016 19:26 , aktualizované: 20:43
búrka, hurikán, Matthew Foto: ,
Hurikán Matthew už usmrtil 108 ľudí.
debata (7)

Americké štáty vyhlasujú stav ohrozenia a úrady už doporučili, respektíve nariadili evakuáciu zhruba dvoch miliónov ľudí z pobrežných oblastí. Pre Floridu vyhlásil stav núdze aj prezident Barack Obama, čo umožňuje rýchlejšiu pomoc z federálnych amerických zdrojov.

Hurikán dnes prešiel cez Bahamy a vietor, ktorý ho sprevádzal, mal rýchlosť viac ako 200 kilometrov v hodine. Momentálne mieri tento nebezpečný živel k juhovýchodnému pobrežiu Spojených štátov a na Floridu by mal doraziť v noci na piatok miestneho času (v piatok ráno SELČ).

„Každý v našom štáte sa musí pripraviť na priamy úder,“ varoval na dnešnej tlačovej konferencii guvernér Floridy Rick Scott. Dodal, že ak hurikán zasiahne Floridu priamo, môže to mať katastrofálne následky. Floridské úrady preto odporučili evakuáciu 1,5 milióna ľudí z pobrežných oblastí.

S podobnými opatreniami prišiel aj guvernér susednej Georgie Nathan Deal, ktorý vo štvrtok nariadil opustiť domov 500 000 ľuďom žijúcich pri atlantickom pobreží.

Celkovo je v ohrození až 12 miliónov ľudí. Štáty Florida, Georgia a Severní a Južná Karolína už vyhlásili núdzový stav, ktorý ich guvernérom umožňuje povolať na pomoc armádu.

Na Floride pomáha s evakuáciou 2 500 členov Národnej gardy. Pre evakuáciu státisícov obyvateľov sa dnes na cestách v týchto štyroch štátoch tvorili dlhé kolóny a benzínovým staniciam a obchodom s potravinami došli zásoby. Hurikán Matthew pri svojej ceste Karibikom zatiaľ najhoršie zasiahol Haiti, kde väčšinu zo 136 obetí zabili padajúce stromy a rozvodnené rieky. V susednej Dominikánskej republike hurikán pripravil o život štyroch ľudí.

Matthew je najsilnejším hurikánom v karibskej oblasti od roku 2007, keď oblasť postihol hurikán Felix. Ten udrel začiatkom septembra na karibských ostrovoch a v strednej Amerike a vyžiadal si 130 obetí. Najsilnejší vietor počas neho dosiahol až 280 kilometrov za hodinu, čo zaradilo hurikán Felix do najvyššej kategórie päť (tam patria hurikány, pri ktorých sila vetra presiahne 250 kilometrov za hodinu).

Samotné Spojené štáty si pamätajú, že hurikán štvrtej či najvyššej kategórie udrel na pevninu naposledy pred 12 rokmi. Išlo o hurikán Charley, ktorý v auguste 2004 spôsobil v štátoch na juhu USA škody vo výške 14 miliárd dolárov.

Na hurikán dnes zosilnela aj tropická búrka Nicole, ktorá sa nachádza niekoľko stoviek kilometrov južne od Bermúd a pohybuje sa severozápadným smerom rýchlosťou desiatich kilometrov za hodinu. K americkému pobrežiu by sa podľa NHC priblížiť nemala.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti #Hurikán Matthew