Po Sýrčanovi z Chemnitzu pátrajú, terčom útoku mohlo byť letisko

V Nemecku v nedeľu prebieha celoštátne pátranie po 22-ročnom Sýrčanovi podozrivom z plánovania bombového útoku. Policajná akcia sa uskutočňuje deň po tom, čo sa v byte vo východonemeckom meste Chemnitz našli výbušniny, pripomenula tlačová agentúra DPA.

09.10.2016 11:04
Nemecko, útok Foto: ,
Policajti pred bytom, kde sa našli výbušniny.
debata (28)

Polícia uviedla, že je stále nejasné, či má hľadaný Jaber al-Bakr kontakty s teroristickou skupinou Islamský štát (IS) a či je ozbrojený – preto úrady varovali verejnosť, aby bola opatrená. Polícia sa zároveň odmietla vyjadriť k správe nemeckého magazínu Focus, že terčom útoku malo byť nemecké letisko. V sobotu v neskorších hodinách boli totiž posilnené bezpečnostné opatrenia na berlínskych letiskách Tegel a Schönefeld.

V sobotu boli v Chemnitzi, v spolkovej krajine Sasko, zatknutí traja ďalší Sýrčana, údajní komplici hľadaného al-Bakra. Zatýkanie nasledovalo po tom, čo polícia obkľúčila a uzatvorila v meste výškovú obytnú budovu a urobila raziu v jednom z bytov, kde našla ukryté výbušniny.

Išlo o niekoľko stoviek gramov „vysoko nestabilných“ výbušnín, ktoré experti na zneškodňovanie bômb zničili riadenou explóziou.

Nie je jasné, či al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec. Do krajiny dorazilo v roku 2015 približne 890.000 migrantov a mnohí z nich ušli pred stále prebiehajúcim konfliktom v Sýrii.

Nemecko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v júli v priebehu jedného týždňa došlo v krajine k dvom teroristickým útokom. K obom sa prihlásili militanti Islamského štátu a podnikli ich žiadatelia o azyl. Nemecká polícia prekazila od roku 2007 najmenej päť útokov islamistov, uviedla v dnešnej správe agentúra DPA.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hrozba teroristických útokov