Hurikán Matthew zoslabol, naďalej však spôsobuje škody

Hurikán Matthew v nedeľu prechodom nad pevninou na východnom pobreží Spojených štátov oslabil na posttropickú cyklónu. Oznámilo to Národné centrum pre hurikány (NHC).

09.10.2016 19:00
hurikán Matthew Foto: ,
Zaplavené auto po hurikáne v Severnej Karolíne.
debata (1)

Guvernér amerického štátu Severná Karolína Pat McCrory informoval, že útvar po sebe zanechal „závažné škody“ a zabil sedem ľudí. McCrory ďalej požiadal federálnu vládu o pomoc. Napriek tomu, že hurikán stratil na sile sa podľa McCrorya „búrka pre Severnú Karolínu ešte neskončila“.

Cyklóna sa v nedeľu ráno miestneho času nachádzala 95 kilometrov východo-juhovýchodne od Cape Hatteras v americkom štáte Severná Karolína a sprevádzal ju ustálený vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Útvar so sebou naďalej nesie výdatné dažde spôsobujúce bleskové záplavy a nebezpečný vietor. Výstraha pred živlom preto stále platí pre pobrežné časti Severnej Karolíny.

Hurikán potrápil americké štáty Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína. Americké úrady dosiaľ evidujú najmenej 14 obetí, pričom štyri na Floride a tri v Georgii.

Haiti dnes vyhlásilo trojdňový štátny smútok na počesť stoviek ľudí, ktorí tento týždeň prišli o život pri hurikáne Matthew. Podľa agentúry Reuters si hurikán vyžiadal v tejto ostrovnej krajine najmenej 877 obetí na životoch.

Matthew zasiahol krajinu ako hurikán štvrtej kategórie – druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice – s rýchlosťou vetra až do 230 kilometrov za hodinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hurikán Matthew