Clintonová - Trump: V drsnej debate si na úvod ani nepodali ruky

Druhá debata uchádzačov o funkciu šéfa Bieleho domu sa začala z nedele na pondelok krátko po 3:00 SELČ na Washingtonovej univerzite v St. Louis vo veľmi drsnom duchu.

10.10.2016 06:02 , aktualizované: 07:29
Donald Trump, Hillary Clintonová Foto: ,
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump a jeho súperka, demokratická kandidátka Hillary Clintonová počas druhej televíznej debaty.
debata (96)

Republikánsky kandidát Donald Trump na úvod druhej debaty so svojou demokratickú súperkou Hillary Clintonovou odmietol, že by bozkával či obchytkával ženy bez ich povolenia. Reagoval tak na videozáznam z roku 2005, na ktorom sa chváli, že mu ženy podobné správanie tolerujú, pretože je slávny. Trump zdôraznil, že má k ženám hlbokú úctu. Na svoje výroky z nahrávky vraj nie je hrdý, ale považuje ich len za neškodné reči. Naopak manžel Clintonovej, exprezident Bill Clinton podľa neho „ženy zneužíval“.

Clintonová uviedla, že videozáznam ukazuje, čo si Trump o ženách myslí a čo im robí. Videonahrávka presne ukazuje, kto Trump je, konštatovala Clintonová. Je to človek, ktorý ženy napáda a strápňuje, dodala.

Trump naopak zaútočil na rodinu Clintonovcov, keď vyhlásil, že bývalý prezident Bill Clinton sa k ženám správal oveľa horšie. „U mňa sú to slová, pri nej činy,“ povedal. Poukázal pritom na aféru Clintona s Monikou Lewinskou z roku 1998, ktorá takmer stála Billa Clintona post hlavy štátu, a na niekoľko ďalších prípadov.

Trump vytiahol Clintonovej e-maily

Trump vyhlásil, že Clintonová by mala byť odsúdená väzením za to, že vo funkcii ministerky zahraničia využívala súkromný e-mail na pracovné účely. Clintonová zopakovala, že používanie osobného e-mailu v úrade bola chyba.

„Ak budem zvolený za prezidenta, povolám prokurátora na vyšetrenie Clintonovej v otázke používania osobného e-mailu na pracovné účely, pretože ohrozila národnú bezpečnosť,“ povedal v debate Trump.

Clintonová podobne ako už skôr zdôraznila, že neexistujú dôkazy, že by jej používanie osobného e-mailu viedlo k úniku tajných informácií z ministerstva. Trump obvinil Clintonovú zo lži a povedal, že vymazala vyše 30 000 e-mailov, ktoré mali byť odovzdané na preskúmanie vyšetrovateľom.

Clintonová: Rusko pomáha Trumpovi

Clintonová obvinila Rusko, že sa snaží ovplyvniť výsledok amerických volieb v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Trump odmietol, že by v kampani spolupracoval s Moskvou.

„Nikdy v dejinách našej krajiny sme neboli v situácii, keď by sa nejaká zahraničná mocnosť tak snažila ovplyvniť výsledok našich volieb,“ povedala Clintonová.

Možno je to preto, že Trump chváli ruského prezidenta Vladimira Putina, alebo je to možno preto, že je spojený s ruskými podnikateľmi, uviedla Clintonová. To sa podľa nej Američania dozvedia, až keď Trump zverejní svoje daňové priznanie. „Ja Putina nepoznám,“ odvetil Trump s tým, že nikdy počas kampane nespolupracoval s ruskou vládou. Podľa neho by však bolo dobré, keby Spojené štáty spolupracovali s Ruskom s cieľom zničiť teroristickú organizáciu Islamský štát.

Trump musel vysvetľovať svoje daňové priznania

K otázke svojho daňového priznania Trump znovu poukázal na to, že toto priznanie je predmetom auditu daňovej správy, pred ktorého uzavretím nemôže prezradiť obsiahnuté informácie.

Trump dlhodobo čelí v USA kritike, že nezverejnil svoje daňové priznania za posledné roky, hoci to patrí k nepísanej tradícii kandidátov na prezidentský úrad.

Trump tiež zopakoval, že „zaplatil dane vo výške stovky miliónov dolárov“. Trumpov štáb už skôr uviedol, že Trump za bližšie neurčené časové obdobie zaplatil stovky miliónov dolárov na iných odvodoch, ako je daň z príjmu: napríklad na majetkových daniach alebo na daniach z nehnuteľností.

Republikánsky prezidentský kandidát Donald... Foto: Reuters, POOL
Hillary Clintonová, Donald Trump, televízna debata Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump a demokratická kandidátka Hillary Clintonová počas druhej televíznej debaty, ktorá sa odohrala na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis.

Trump na otázku moderátoky potvrdil, že využil svoje straty 916 miliónov dolárov, aby sa vyhol plateniu federálnych daní. Odmietol povedať, koľko rokov dane neplatil.

Trump chce zrušiť Obamacare a prísne kontrolovať moslimov

Ďalšou témou bola reforma zdravotníctva presadzovaná súčasným demokratickým prezidentom Barackom Obamom, známa ako Obamacare, ktorú chce Trump zrušiť. „Obamacare je úplná katastrofa,“ povedal Trump. Aj Clintonová pripustila, že zákon o poistení musí byť zmenený, ale doterajšie úspechy nesmú vyjsť nazmar.

K téme moslimov a ich náboženstva Clintonová poznamenala, že USA nie sú vo vojne s islamom. „O moslimoch sa povedalo veľa rozdeľujúcich, ponurých vecí. Moja vízia Ameriky je Amerika, kde má každý svoje miesto,“ povedala Clintonová.

Trump zopakoval svoj postoj, že moslimovia musia byť pred svojim vstupom do USA starostlivo kontrolovaní. Útoky v Paríži, Orlande a San Bernardine podľa neho ukázali, akou veľkou hrozbou sú radikálni islamskí teroristi. Clintonovej plány prijať v USA viac utečencov označil Trump za „najväčšieho trójskeho koňa všetkých čias“.

Irak a Sýria

Nasadenie amerických pozemných síl v Sýrii by bola podľa Clintonovej „strašná chyba“. Zmysluplné by však bolo vyslanie vojenských poradcov na podporu povstalcov, povedala Clintonová.

„V Sýrii nechcem nasadiť pozemné jednotky. Nemali by sme byť okupanti, nebola by to múdra stratégia. Dúfam, že keď budem prezidentkou, vyženieme Islamský štát z Iraku. Existujú plány. Donald určite nevie nič viac než naši generáli,“ konštatovala Clintonová.

Bývalá ministerka zahraničných vecí sa tiež vyslovila za to, aby bezpečnostným silám v Iraku pomáhali inštruktori z USA. V prípade svojho zvolenia za prezidentku by armádu nasadila na vodcu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího a vyzbrojila by kurdské milície.

Trump ponúkol na IS jednoduchý recept: „Prečo nezaútočíme na ich baštu Mósul a nezlikvidujeme vedenie IS?“ Situáciu v sýrskom meste Aleppo nazval „katastrofou“ a vyslovil sa za posilnenie boja proti IS. Sýrskeho prezidenta Bašára Asada síce nemá rád, ten však likviduje IS spolu s Ruskom a Iránom.

Drsná debata, ale s priateľskejším záverom

Druhá debata amerických prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa bola podľa komentátorov veľmi drsná, skončila sa však v priateľskejšom tóne, než sa začala. Clintonová vyhlásila, že rešpektuje Trumpove deti, pretože sú schopné. Trump zase na Clintonovej ocenil bojovnosť. Na záver deväťdesiatmi­nútovej debaty si obaja kandidáti potriasli rukami, hoci na začiatku diskusie sa tomu vyhli.

V debate, ktorá sa konala na Washingtonovej univerzite v St. Louis, kládli otázky nielen moderátori, ale aj prítomní diváci. Ku koncu debaty sa jeden z divákov spýtal, čo na sebe obaja uchádzači navzájom rešpektujú.

Clintonová vyhlásila, že rešpektuje Trumpove deti, čo jej súper ocenil ako „veľmi pekný kompliment“. Trump zase vyzdvihol, že Clintonová je bojovníčka, hoci on nesúhlasí s väčšinou toho, za čo ona bojuje. „Bojuje tvrdo a nevzdáva sa, čo považujem za veľmi dobrú vlastnosť,“ povedal.

Podľa výpočtov CNN hovorili obaja kandidáti približne rovnako dlho, približne 40 minút, pričom Trump celkovo hovoril o zhruba minútu viac. Opakovane sa pritom sťažoval, že ho moderátori po prekročení limitu opakovane zastavujú, pričom Clintonovú podľa neho nechávali hovoriť dlhšie.

ozorovatelia pritom zaznamenali väčší počet prípadov, keď sa Trump pokúšal Clintonovú prerušiť, alebo jej skákať do reči, než tomu bolo naopak. Všimli si tiež Clintonovej suverénny pohyb po javisku, na ktorom naopak Trump miestami pôsobil ako stratený. Fotografi napríklad zaznamenali to, ako sa Hillary pri odpovedi na otázku dostala pred Trumpa a zakryla ho. Republikánskeho kandidáta naopak zachytili, ako sa otáčal chrbtom do kamery.

Podľa prieskumu vyhrala Clintonová, Trump prekonal očakávania

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v druhej prezidentskej debate. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.

V prieskume spoločností CNN a ORC približne 57 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 34 percent opýtaných.

Bývalá šéfka diplomacie však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume o niečo horšie než v prvej debate z 26. septembra. Vtedy bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov.

Výsledky prieskumu podľa CNN úzko korešpondujú s postojmi voči jednotlivým kandidátom, ktoré mali respondenti už pred začiatkom nedeľňajšieho du­elu.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby #televízna debata