Mexičanka požiadala o odchod do dôchodku v 36 rokoch

V Mexiku pracovníčka obecnej rady mesta Juárez požiadala o predčasný dôchodok vo veku 36 rokov. Urobila to len 15 rokov od momentu, keď začala pracovať.

10.10.2016 13:55
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

Lizbeth Alonso Carreónová, pracovníčka obecnej rady na severe Mexika, požiadala po pätnástich odpracovaných rokoch vo verejnej správe o odchod do dôchodku. Podľa španielskeho denníka El País sa 36-ročná Mexičanka odvoláva na zmluvu medzi lokálnou vládou a odbormi z roku 1998, ktorá umožňuje ísť do dôchodku po 15 odrobených rokoch a poberať dôchodok vo výške 55 percent jej posledného platu.

Členovia miestnej rady už Carreónovej žiadosti schválili, teraz sa čaká na vyjadrenie starostu Javiera Gonzáleza Mockena. Ak jej žiadosť schváli, bude Lizbeth vo veku 36 rokov poberať mesačný dôchodok vo výške 1092 dolárov.

V Mexiku pritom verejné výdavky na dôchodok predstavujú len 1,4 percenta hrubého domáceho produktu, čo je v rámci regiónu podpriemerné číslo. Väčšina Mexičanov ide do dôchodku medzi 60 – 65 rokom alebo aspoň po 25 odpracovaných rokoch. Väčšina mexických dôchodcov poberá mesačný dôchodok menší ako 100 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #dôchodok