Šejkovia sa topia vo vlastnom klamstve

Pravda napokon vyšla najavo: Saudská Arábia, síce zatiaľ "nepriamo", priznala, čo od začiatku väčšina vedela. "V sobotu mohlo zaútočiť na smútočných hostí pohrebu v jemenskom hlavnom meste Saná jedno z našich lietadiel," citujú agentúry "súkromný" zdroj blízky šejkom v Rijáde.

12.10.2016 09:00
Jemen, Saná Foto:
To je všetko, čo zostalo po barbarskom útoku saudskoarabského lietadla na budovu v jemenskej metropole Saná.
debata (47)

Pritom doteraz odmietali zodpovednosť za smrť 140 ľudí a zranenie viac ako 500 smútiacich. Rijád pritom využil otvorenú informáciu agentúr, od ktorých vedel vopred, že na pohrebe budú aj vysokopostavení zástupcovia šiitských povstalcov, ale aj ich kmeňoví spojenci.

Najnovšia aktivita monarchie v dnes už jej súkromnej vojne v Jemene bola však až priveľkým kúskom aj pre sponzorov Rijádu z USA a Veľkej Británie. Aspoň na prvý pohľad. Tým skôr, že podľa agentúry Reuters administrácia Baracka Obamu predala Rijádu, hlavnému spojencovi a priateľovi v oblasti Perzského zálivu, len v minulom roku zbrane v hodnote 1,3 miliardy dolárov. Už vtedy bolo počuť hlasy, aj v samotných USA, že v prípade vojnových zločinov saudskoarabskej monarchie bude krv tisícov nevinných obetí v Jemene aj na rukách Američanov.

Šéf diplomacie USA John Kerry síce vyzval Rijád na vyšetrenie „incidentu“, ale zároveň „plne“ podporil saudskoarabského korunného princa Mohameda bin Salmana Al Sauda v jeho plánoch, pokiaľ ide o húsiov zo šiitského hnutia Ansar Allah. Pritom práve princa považujú za architekta vojny Rijádu v Jemene a v širšom kontexte i novej zahraničnopoli­tickej orientácie Rijádu. Jeho stopy sú čoraz evidentnejšie aj na frontoch viac ako päťročnej občianskej vojny v Sýrii.

„Saudská Arábia v spojenectve s Katarom poskytovali finančnú a logistickú pomoc Islamskému štátu, ako aj ďalším extrémistom,“ napísala ešte v roku 2014 terajšia prezidentská kandidátka za Demokratickú stranu Hillary Clintonová šéfovi jej terajšieho predvolebného štábu, ktorý bol v tom čase poradcom prezidenta Obamu. Informoval o tom nielen WikiLeaks, ale aj portál Dailycaller. V Rijáde však vedia svoje a situáciu vyhodnocujú po svojom.

„Bez ruskej intervencie by sýrsky prezident Bašár Asad neprežil,“ tvrdil najnovšie pre spravodajskú televíziu CNN šéf diplomacie Ádil Džubajr. Zároveň sebavedome vyhlásil, že „zachrániť“ sýrskeho lídra sa nepodarilo Iránu ani Hizballáhu, ani šiítskym povstalcom "a nepodarí sa to ani Rusku“.

Saudskoarabskí šejkovia využívajú skutočnosť, že svetová verejnosť sa sústredila na tragické udalosti v Sýrii. V ich tieni beztrestne realizujú vlastné plány v Jemene, ktorý čelí už tretí rok vojnovému konfliktu. A koniec je v nedohľadne. Hlavne preto, lebo Washington dal Rijádu „voľnú ruku“ vo vojenských aktivitách proti jeho susedom a ostáva naďalej slepý aj v prípade porušovania ľudských práv v tejto absolutistickej monarchii. A Rijád to zneužíva. Jeho letectvo pravidelne bombarduje trhoviská, nemocnice aj školy a výsledkom je doteraz 3¤800 obetí. Pričom používa americké zbrane.

„Podľa vojnových zákonov môžu byť vinnými z podpory a podnecovania vojnových zločinov. V niektorom ohľade sa rozrastá množstvo svedectiev. Myslím si preto, že administrácia (Obamu – pozn. red.) sa nachádza v neľahkej situácii,“ reagoval napríklad Ted Liu, niekdajší vojenský prokurátor a kongresman za štát Kalifornia, na adresu americkej angažovanosti. Aj v tomto prípade sa potvrdzuje, že USA hodnotia vnútropolitický vývoj v krajinách „globálneho záujmu“ dvojakým metrom. Rovnako ako ich učenliví žiaci, saudskoarabskí šejkovia.

„Ak sa revolucionári pokúšajú zvrhnúť Washingtonu nevyhovujúcu vládnu moc, tak sú podľa neho povstalcami a majú vojenskú aj finančnú podporu, tak ako sa to deje v Sýrii,“ pripomína blízkovýchodný portál Dahab s tým, že pritom súčasné sýrske politické vedenie obviňujú z humanitárnych zločinov.

„Ak sú však vystavení útokom spojenci USA, ako je to v Jemene, tak revolucionárov charakterizujú ako diablov a humanitárne zločiny sa ignorujú,“ dodáva portál. Pritom si neodpustil konštatovanie, podľa ktorého „ak americkí spojenci plánovane zaútočia na evidentne civilnú procesiu, tak Washington vyzýva na dôkladné vyšetrenie“. Na druhej strane vraj ak Sýrčania alebo Rusi bombardujú teroristov, tak zvýšeným hlasom hovoria o "zločinoch proti ľudskosti“.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #Saná