Bitka o Mósul sa blíži, IS verbuje aj deti

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) nastražili bomby po celom irackom meste Mósul, vykopali tunely a naverbovali deti ako špiónov pred očakávanou ofenzívou irackých aj koaličných síl, ktoré chcú vyhnať džihádistov z ich irackej bašty. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na irackých a amerických predstaviteľov.

12.10.2016 13:20
Islamský štát, Mosul, Irak, vlajka, zástava,... Foto:
Prívrženci tz. Islamského štátu v Mósule.
debata (38)

Mósul s 1,5 milióna obyvateľov je sídlom samozvaného kalifátu Islamského štátu na severe Iraku od roku 2014 a militanti robia v týchto dňoch komplexné prípravy, aby zabránili irackej armáde, podporovanej koalíciou pod vedením Spojených štátov, naspäť dobyť mesto.

Bitka o Mósul, očakávaná niekedy v priebehu tohto mesiaca, pomôže zaistiť budúcnosť Iraku. Avšak aj keď IS odtiaľ vyženú, je tu skutočné riziko, že vypukne násilie medzi odnožami islamu. A to najmä v prípade, že v tomto prevažne sunnitskom meste bude po ofenzíve vysoký počet civilných obetí. Obyvatelia sú navyše obozretní voči irackej šiitskej vláde a šiitským polovojenským oddielom, od ktorých vláda závisí.

Muži si holia brady

Džihádisti – ktorí vpadli do Mósulu pred dvoma rokmi a takmer nikto sa im nepostavil na odpor, keďže irackí vojaci ušli – nastražili výbušniny na piatich mostoch mesta, pripravili autá naložené výbušninami a tiež samovražedných bombových útočníkov, ale posilnili aj prieskumnú činnosť. Prostredníctvom telefónu alebo sociálnych médií to pre Reuters uviedli štyria obyvatelia mesta.

„Pripravujú sa na zákopový boj o Mósul. Sú opatrnejší, holia si brady, aby sa mohli zamiešať medzi miestnych obyvateľov, a neustále presúvajú svoje sídlo,“ povedal bývalý iracký minister financií a zahraničných vecí Hošjár Zebarí.

Zebarí, vplyvný člen Kurdskej demokratickej strany (HDP) s prístupom k tajným informáciám o pohyboch IS v Mósule, a plukovník John Dorrian, hovorca koalície vedenej Spojenými štátmi, uviedli, že militantná organizácia premiestňuje mužov a vybavenie podzemnými tunelmi.

„Vidíte bojovníka kráčať na nejakom mieste a zrazu sa objaví inde,“ opísal situáciu Dorrian. Bojovníci IS postavili betónové valy aj ďalšie špeciálne zátarasy, chrániace pred explóziami, na prístupových miestach do Mósulu, aby zastavili útočiace sily, dodal Dorrian. Obyvatelia tiež vyhlásili, že militanti vykopali priekopu 2×2 metre okolo obvodu mesta, ktorú naplnia ropou a zapália – tak sťažia letecké útoky.

Deti s pištoľami a nožmi

Humanitárne organizácie upozorňujú, že v bojoch o Mósul zrejme zahynie mnoho civilistov. Jeden obyvateľ uviedol pre Reuters, že po meste sú rozmiestnené deti – niekedy len osemročné -, ktoré sú vyzbrojené pištoľami alebo nožmi. Sledujú obyvateľstvo a prinášajú militantom hlásenia. Deti najímajú ďalšie deti na túto úlohu.

„Je to naozaj srdcervúce vidieť, ako sa z mósulských detí stávajú budúci teroristi. Ja som naučil svojho sedemročného syna všetko o autizme, aby predstieral mentálnu poruchu a vyhol sa tak naverbovaniu pre Dáiš (IS),“ uviedol obyvateľ.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #boje #Irak #Mósul #IS