Putin: Útoky hackerov v USA nie sú v súlade so záujmami Ruska

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina je otázkou, či záleží na tom, kto sa dopúšťa hackerských útokov v Spojených štátoch. Dôležité sú odhalené fakty, vyhlásil Putin na ekonomickom fóre v Moskve. Aféra s hackerskými útokmi na serveri amerických demokratov je podľa neho v rozpore so záujmami Ruska.

12.10.2016 16:15
debata (20)

Putin komentoval sériu krádeží citlivých dát a mailových súborov, ktorých sa podľa amerických vyšetrovateľov zrejme dopúšťajú hackeri napojení na ruskú vládu. Obeťou sa stali servery Demokratickej strany a e-mailové kontá jej čelných predstaviteľov. Ich obsah bol zverejnený na serveri Wikileaks vrátane neverejných výrokov prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Podľa Putina v amerických voľbách používajú „ruskú rétoriku“ obe strany, teda demokrati aj republikáni. Šéf Kremľa ale uistil, že Moskva bude spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, ak on bude stáť o spolupráci s Ruskom.

„Sme znepokojení zhoršením rusko-amerických vzťahov, ale nie je to naša voľba, nikdy sme sa o to nesnažili. Chceme naopak mať s tak veľkou krajinou, ktorá je poprednou svetovou ekonomikou, priateľské vzťahy,“ vyhlásil Putin. Pre zlepšenie vzťahov je potrebné „správať sa partnersky a vzájomne ctiť záujmy,“ dodal.

Prezident sa v prejave zaoberal aj vzťahmi s Francúzskom, ktoré sa v poslednej dobe skomplikovali na pozadí vývoja sýrskeho konfliktu. Putin zrušil svoju cestu do Paríža plánovanú na budúci týždeň, Rusko v minulých dňoch zablokovalo francúzsky návrh rezolúcie na zastavenie bombardovania a nastolenie prímeria v Aleppe. Z Paríža zaznievajú obvinenia, že ruské a sýrskej letectvo sa v Aleppe dopúšťa vojnových zločinov.

Francúzski „partneri“ by ruským vetom nemali byť urazení, povedal Putin. Francúzsky návrh rezolúcie všetku vinu za situáciu okolo Aleppa prisudzuje Damasku, hoci Rusko očakávalo pozitívny prístup. „Nátlak na Rusko nebude fungovať,“ varoval šéf Kremľa.

Putin tiež povedal, že Francúzsko navrhlo rezolúciu bez konzultácie s Ruskom a dobre vedelo, že Moskva bude musieť návrh zablokovať. Ruský prezident tiež vyslovil domnienku, že Paríž tak postupoval na odporúčanie Spojených štátov. Spýtal sa, či takto sa správa veľmoc.

Ruský vodca sa zmienil aj o situácii na Ukrajine, kde je vraj Rusko nútené chrániť krajanov žijúcich v tejto krajine, pretože Spojené štáty financovali ukrajinskú opozíciu a napomáhali prevratu v roku 2014.

Západ by podľa Putina mal tlačiť na vládu v Kyjeve, aby plnil Minskú mierovú dohodu. „Čo im v tom bráni, nechápem,“ poznamenal prezident a upozornil, že medzi ukrajinským vedením a povstalcami ešte neexistujú priame kontakty.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Vladimir Putin #hackerský útok