Samovraždu Sýrčana vo väznici označujú v Nemecku za fiasko

Sýrčan Džábir Bakr, ktorý je podozrivý z prípravy teroristického útoku v Nemecku, spáchal vo väznici v Lipsku samovraždu. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom informoval server Spiegel Online. Okolnosti prípadu sú nejasné, Bakr mal byť pod neustálym dozorom. Agentúra DPA uviedla, že sa Bakr obesil.

13.10.2016 10:07 , aktualizované: 14:28
debata (31)

Dvadsaťdvaročného muža, ktorý mal pravdepodobne napojenie na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS), mali dozorcovia bez prerušenia sledovať. Jednak preto, že držal hladovku, najmä však pre akútne nebezpečenstvo samovraždy, uviedol Spiegel Online.

Bakrova samovražda podľa všetkého znova rozvíri debatu o fungovaní saských inštitúcií. Kritiky sa v posledných dňoch dostalo saskej polícii, ktorej mladý muž v sobotu unikol z bytu na sídlisku vo východonemeckom meste Chemnitz (Saskej Kamenici) a ktorá ho zadržala až vďaka nutnej pomoci troch Sýrčanov z Lipska. Tí, keď sa dozvedeli, o koho ide, Bakra spútali, a potom zavolali políciu.

Saský minister spravodlivosti Sebastian Gemkow ale tvrdí, že psychologička pri prijatí Bakra do väznice akútne riziko samovraždy nezistila. Podobný názor vyslovil aj riaditeľ zariadenia Rolf Jakob. Väzenská služba preto Bakra kontrolovala spočiatku každých 15 minút, neskôr každú pol hodinu.

Avšak podľa právnika zosnulého Sýrčana Alexandra Hübnera väznica o riziku samovraždy jeho klienta vedela. V cele vraj už skôr rozbil lampy a manipuloval aj so zásuvkami. Podľa Jakoba to ale dozorcovia považovali za „vandalizmus“. Hübner celý prípad označil za „justičný škandál“.

DPA s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Bakr v jednom výsluchu trojicu mužov obvinil z toho, že o jeho teroristických plánoch vedeli. Za ako vierohodné toto tvrdenie najvyšší štátny zástupca považuje, jeho úrad odmietol povedať. Nikto ďalší ale zatiaľ nebol zatknutý, a vo väzbe tak teraz je iba Sýrčan, ktorý mal v nájme byt v Chemnitzi, kde polícia našla 1,5 kilogramu výbušných látok.

S výbušninami chcel Bakr podľa nemeckých vyšetrovateľov zaútočiť na niektoré z berlínskych letísk. Nemecká kontrarozviedka má za to, že sa útok mohol uskutočniť v niekoľkých málo dňoch. Polícia ho zatkla v pondelok v Lipsku, rovnaký deň ho sudca poslal do väzby.

Sýrčan prišiel do Nemecka začiatkom minulého roka ako utečenec. Kedy sa radikalizoval, zatiaľ nie je jasné. V medziobdobí bol podľa nemeckých médií ako v Sýrii, ako aj v Turecku.

Samovraždu Sýrčana označujú nemeckí politici za fiasko

Za fiasko a tragédiu označujú nemeckí politici samovraždu Jaber Bakra podozrivého z plánovania teroristického útoku. Minister vnútra Thomas de Maizière vyzval na urýchlené vyšetrenie prípadu, informovala agentúra DPA. Podľa Bakrovho obhajcu sa o riziku samovraždy vedelo.

Okolnosti smrti Bakra ​​sú zatiaľ nejasné. Podľa jeho právnika Alexandra Hübnera väznica o riziku samovraždy jeho klienta vedela. V cele vraj už skôr rozbil lampy a manipuloval aj so zásuvkami. Prípad Hübner označil za „justičný škandál“. Podľa serveru Spiegel Online držal Bakr vo väzbe hladovku.

Odborníci parlamentných strán na otázky vnútra vyzvali úrady na detailnú analýzu. Poslanec za stranu Zelených Konstantin von Notz povedal rádiu Deutschlandfunk, že je potrebné zistiť, kto za toto „fiasko“ nesie zodpovednosť. Aj podľa neho sa o riziku samovraždy vedelo.

Podľa experta vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Wolfganga Bosbacha ide predovšetkým o „tragédiu“. Bakr podľa neho bol už pripravený vypovedať, a úrady teraz stratili „dôležitý zdroj informácií“. Zostal tak rad „otvorených otázok bezpečnosti v našej krajine“, uviedol Bosbach. Saské úrady politik vyzval, aby prijali zodpovednosť. Sám si ale myslí, že nakoniec príde vyhlásenie, že všetci urobili všetko správne.

K rýchlemu vyšetreniu prípadu Bakrovej samovraždy vyzval aj predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt. „Veď nie je také ľahké vziať si život, keď človeku zoberú všetky predmety, ktoré k tomu môže použiť,“ uviedol.

Samovražda zosilňuje kritiku, ktorá sprevádza celý Bakrov prípad. Saská polícia okrem iného čelí výčitkám preto, že pri víkendovom zásahu na sídlisku vo východosasakom Chemnitzi nechala Sýrčana uniknúť. Zadržať sa ho podarilo až vďaka trom jeho krajanom, ktorí muža zviazali a odovzdali polícii.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #teroristický útok #samovražda