Pakistanský súd odmietol prípad kresťanky odsúdenej na smrť

Pakistanský najvyšší súd odročil dnes prípad kresťanky odsúdenej v roku 2010 na smrť za "rúhanie sa". Sudca, ktorý mal rozhodovať o jej odvolaní voči rozsudku, totiž prípad matky piatich detí odmietol pojednávať. Ásija Bíbíová teraz bude musieť čakať, kým najvyšší súd nepridelí prípad inému sudcovi, informovala tlačová agentúra DPA.

13.10.2016 15:02
Pakistan, moslimovia, mešita, islam, modlitba Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Ásiju Bíbíovú odsúdil na smrť okresný súd v provincii Pandžáb v roku 2010 za rúhačské slová vyslovené počas hádky s moslimskými ženami pri práci na farme. Súd v provinčnej metropole Láhaur v roku 2014 potvrdil trest smrti, vynesený na základe kontroverzných pakistanských zákonov o rúhaní.

V roku 2011 bol zavraždený guvernér Pandžábu Salmán Tásír, ktorý vystupoval proti týmto sporným zákonom.

Sudca Ikbál Hamidul Rahmán odmietol zasadnúť na sudcovskej stolici s odôvodnením, že už pojednával prípad Tásírovho vraha Mumtaza Kadrího, ktorého odsúdili na smrť a bol obesený vo februári tohto roka.

V okolí najvyššieho súdu panovali dnes prísne bezpečnostné opatrenia, keďže islamistické organizácie varovali pred prepustením Bíbíovej na slobodu. Odsúdenú držia v samoväzbe vo väzení v Pandžábe a jej rodina sa skrýva.

Kritici zákonov o rúhaní sa tvrdia, že ich využívajú moslimovia na prenasledovanie a zastrašovanie náboženských menšín v Pakistane.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #rúhanie