Pravicový extrémista Wilders pôjde pred súd

Holandský poslanec Geert Wilders sa postaví pred súd, kde bude čeliť obvineniu z diskriminácie a podnecovania k nenávisti. Povedal to dnes haagsky tribunál, ktorý tak zamietol Wildersova žiadosť o zrušenie procesu.

14.10.2016 12:15
Geert Wilders, Holandsko Foto:
Holandský politik Geert Wilders čelí obvineniam z diskriminácie a podnecovania k nenávisti.
debata (36)

Šéf parlamentnej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Wilders tvrdil, že kauza je politicky motivované. V procese, ktorý má začať 31. októbra, mu hrozia až dva roky väzenia.

Wilders sa podľa prokuratúry previnil v marci 2014, kedy na stretnutí s voličmi vyhlásil, že sa v krajine zasadí o zníženie počtu prisťahovalcov z Maroka. „Menej, menej, menej,“ skandovali vtedy v Haagu Wildersovi stúpenci, keď sa ich politík opýtal, či chcú v tomto meste viac, alebo menej Maročanov. „Postarám sa o to,“ sľúbil šéf PVV, ktorý v minulosti provokoval najmä slovnými útokmi voči moslimom a islamu.

Wildersov právny zástupca Geert-Jan Knoops v septembri pri žiadosti o zastavenie procesu vyhlásil, že na Wildersove poznámky sa vzťahuje sloboda slova, a preto by mal súd celú kauzu rovno zamietnuť. Podľa neho sa politické vyjadrenie nemá posudzovať trestným tribunálom.

Wilders už v roku 2011 čelil podobnému obvineniu za porovnávanie islamu s fašizmom a za výzvy na zákaz koránu. Nakoniec bol spod obžaloby oslobodený.

Holandská strana PVV ťaží z najväčšej migračnej krízy v Európe od druhej svetovej vojny a predpokladá sa, že v budúcoročných parlamentných voľbách bude úspešná. A to napriek tomu, že Wildersove slová na adresu Maročanov pobúrili nielen celý rad obyvateľov, ale aj niektorých členov PVV. V samotnom procese má vystúpiť najmenej 34 svedkov žaloby.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #súdny proces #Geert Wilders