Kerry a Lavrov rokovali v Lausanne o sýrskom prímerí

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov sa zišli vo švajčiarskej Lausanne na rokovaní o situácii v Sýrii. Schôdzka, ktorá mala byť venovaná obnoveniu pokoja zbraní a zabezpečeniu humanitárnych dodávok, skončila pravdepodobne s chabým výsledkom. Schváliť akýkoľvek dokument sa údajne nepodarilo, dohoda nebola dosiahnutá ani o obnove prímeria.

15.10.2016 08:12 , aktualizované: 21:33
debata (39)

Podľa informácií, ktoré prenikli medzi novinárov, bolo hlavnou témou viac ako štvorhodinových rozhovorov zastavenie paľby v Sýrii, najmä v okolí obliehaného Aleppa. Spojené štáty nedávno kvôli obnoveným bojom, ktorých sa na strane sýrskej armády zúčastňujú ruskej letectvo, o obnove prímeria odmietli s Ruskom ďalej rokovať.

Rozhovorov sa zúčastnili ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov, ďalej ministri siedmich kľúčových blízkovýchodných štátov a osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

Podľa Kerryho bolo rokovanie „veľmi úprimné, ale s náročnými, napätými momentmi“. Prinieslo vraj niekoľko nových myšlienok, ktoré by mohli byť zárodkom nového postupu. V niektorých kľúčových smeroch panovala zhoda, najmä v nutnosti sýrsky konflikt ukončiť. Rozhovory podľa Kerryho môžu vyústiť do vypracovania „cestovnej mapy politického procesu“. Ďalšie kontakty účastníkov rokovania budú nasledovať v pondelok, uviedol americký minister.

Aj Lavrov po rokovaní vyhlásil, že prinieslo „niekoľko zaujímavých myšlienok“. Účastníci sa vraj dohodli, že budú v kontaktoch pokračovať. Minister ocenil, že rozhovorov sa zúčastnili štáty, ktoré situáciu v Sýrii môžu ovplyvniť. Ďalšie komentáre odmietol, bez slov odišla z miesta rokovania aj väčšina ostatných ministrov.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu tureckému televíznemu kanálu TPT povedal, že rokovanie o prímerí a humanitárnych dodávkach bude „v najbližších dňoch“ obnovené. Potvrdil však, že diskusia o prímerí bola bezvýsledná. Na problémy humanitárnych dodávok si zúčastnené delegácie iba vymenili názory.

Do mesta na severných brehoch Ženevského jazera sa okrem Kerryho a Lavrova zišli ministri zahraničia Turecka, Iraku, Egypta, Jordánska, Kataru, Saudskej Arábie a Iránu. Začatiu schôdzky predchádzala beseda Kerryho s Lavrovom za zatvorenými dverami.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #Sergej Lavrov