Boje o Mosul sa podľa tureckých zdrojov začnú do niekoľkých dní

Chystanej ofenzívy proti Islamskému štátu (IS) v irackom Mosule sa zúčastnia jednotky, na ktorých výcviku sa podieľalo Turecko. Oznámila to turecká tlačová agentúra Anadolu, podľa ktorej zdrojov by boje mohli začať v najbližších dňoch, ak "nenastane nejaký neočakávaný vývoj". Iracká vláda si neželá prítomnosť tureckých vojakov, a to ani cvičiteľov, na svojom území, a medzi Bagdadom a Ankarou preto trvá napätie.

15.10.2016 08:31
debata (9)

Anadolu napísala, že ak sa nestane nič neočakávané, potom sa operácia začne o niekoľko dní. Opierala sa o výroky účastníkov rozhovorov medzi Tureckom, USA a Irakom, ktorí ofenzívu pripravujú. Podľa tureckej agentúry budú do boja zapojené okrem vojakov irackej armády tiež oddiely irackých Kurdov.

Turecko chce, aby sa na operácii zúčastnili aj jeho vojaci, čo iracký premiér Hajdar Abad odmietol. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že turecká armáda nemôže byť z operácie vylúčená. Abádímu odkázal, že ako nižšie postavený politik nemôže dávať rozkazy jemu čoby prezidentovi. Mosul bol súčasťou Osmanskej ríše niekoľko storočí až do jej rozpadu.

Erdogan uviedol, že Ankara je odhodlaná zúčastňovať sa na plánovanej vojenskej akcii a ak sa tak nestane, príde na rad „plán B“. Akú inú stratégiu má v pláne, ale už nespresnil, poznamenala agentúra Reuters.

Turecko sa tiež obáva, že využitie šiitských milícií, na ktoré sa iracká armáda spoliehala už v minulosti, vyvolá sektárske násilie a mohlo by spustiť exodus utečencov. „Budeme tlmočiť našu požiadavku, že sme odhodlaní byť súčasťou koalície v Iraku, koaličným silám. Ak nás nebudú chcieť, nastane plán B. Ak nie je v bezpečí Turecko, nie je v bezpečí nikto v regióne,“ dodal turecký prezident.

Dvojmiliónovej mesto Mosul, kde žijú prevažne sunniti, obsadil Islamský štát bez boja v roku 2014. Je to najvýznamnejšie mesto, ktoré IS ešte na severe Iraku kontroluje. Prípravy na boj o ne trvajú niekoľko mesiacov.

Prítomnosť tureckých vojakov porušuje zvrchovanosť Iraku, tvrdí Bagdad

Turecko má na základni Bašika na severe Iraku asi 2 000 vojakov; tvrdia, že sú tam, aby pomohli cvičiť Iračanov k boju proti teroristom. Bagdad ale trvá na tom, že Turkov nepozval a že prítomnosť týchto vojakov porušuje zvrchovanosť Iraku. Iracké ministerstvo zahraničia si vo štvrtok pozvalo tureckého veľvyslanca a znovu protestovalo proti prítomnosti tureckých vojakov v Iraku.

V rámci prípravy na ofenzívu dorazilo v piatok na frontovú líniu v blízkosti Mosulu niekoľko stoviek príslušníkov irackých špeciálnych jednotiek, informovala agentúra AP. „Včera nám náš veliteľ povedal: Je to tu, oslobodenie Mosula začína,“ uviedol jeden z členov jednotiek.

Obavy z novej utečeneckej vlny

Humanitárne organizácie upozorňujú, že boj o Mosul vyvolá zrejme novú utečeneckú vlnu a že o útek sa pokúsi až 700v000 ľudí. V narýchlo zriadených táboroch sú podľa Nórskej rady pre utečencov (NRC) miesta pre 50v000 osôb, vo výstavbe sú ďalšie tábory pre asi 230v000 osôb. „To je veľký nepomer, pokiaľ príde také množstvo ľudí, vznikne chaos,“ vyhlásil Karl Schembri z NRC. Niektoré z táborov podľa neho navyše nie sú pre utečencov vhodné, pretože budú príliš blízko frontu a dobrovoľníci sa do nich nedostanú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mósul #ofenzíva #IS