Káhira hrá s čoraz silnejšou ruskou kartou

V rámci spoločného cvičenia pod názvom Obrancovia priateľstva 2016 uskutočnia ruskí a egyptskí výsadkári v krajine pod pyramídami masívny zoskok.

16.10.2016 07:00
debata (185)

„Výsadok za účasti okolo 300 výsadkárov sa uskutoční na jednom z egyptských vojenských polygónov,“ cituje agentúra TASS z informácie ruského ministerstva obrany. Ide o ďalší krok Káhiry na ceste k obnove niekdajšieho nielen vojenského spojenectva s Moskvou, čo vyvoláva v Saudskej Arábii, ale aj v USA, ktoré naďalej predávajú Egyptu zbrane, neskrývanú nevôľu.

Pokoj im nepridá ani najnovšie senzačné zistenie egyptskej televízie SIS TV. Ak sa jej informácia citovaná aj portálom Imperiyanews potvrdí, tak dve lietadlové lode typu Mistrál vyrobené vo Francúzsku vplávajú do náruče ruských prístavov. Paríž pôvodne pre protiruské sankcie uvalené v roku 2014 odmietol odovzdať už vyrobené plavidlá ruskému objednávateľovi a vrátil mu zálohu vo výške 1,1 miliardy eur. Nepomohli ani búrlivé protesty robotníkov vo francúzskych dokoch. V hre bola dokonca možnosť „utopiť“ obe plavidlá.

Už pokrstené lode Sevastopoľ a Vladivostok napokon v roku 2015 nečakane kúpil Egypt, ale bez vojenskej výzbroje. Pôvodne ju malo dodať Rusko už vo svojich lodeniciach „Načo sú Káhire obe plavidlá bez zbraňového vybavenia,“ kládli si otázku odborníci. Odpoveď dostali vo štvrtok. Podľa egyptskej televízie obe plavidlá sa za symbolickú cenu jedného eura ocitnú napriek sankciám v rukách pôvodného objednávateľa.

„Egyptský miliardár Násif Onsí Saviris, ktorý obe lietadlové lode kúpil po konzultácii s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, sa rozhodol predať ich Rusku za symbolickú cenu,“ tvrdil pred kamerami reportér SIS TV s tým, že „ide o dôležitý krok smerujúci k zblíženiu dvoch krajín – Egypta a Ruska, k upevneniu ich spolupráce a veľkého priateľstva.“ V súvislosti s nečakaným nákupom a hlavne nečakaným predajom lietadlových lodí sa ihneď objavili špekulácie, podľa ktorých za celým obchodom je Moskva. Parížom vrátených 1,1 miliardy eur vraj obratom preposlala egyptskému miliardárov Savirisovi, ktorý symbolicky za symbolickú cenu dokonal celú transakciu.

O tom, že Egypt hrá s čoraz silnejšou ruskou kartou, svedčí aj jeho najnovší nákup vo svete jedinečných útočných vrtuľníkov KA-52. Navyše, aj keď to oficiálne zatiaľ Káhira nepripúšťa, má Moskva v pláne vrátiť sa na námornú vojenskú základňu Sidi Baraní vzdialenú len 95 km od hranice s Líbyou. Rusi ju opustili po skončení studenej vojny.

"A tak spolu so štvrtkovou ratifikáciu prezidentom Vladimirom Putinom dokumentu o trvalej dislokácii ruského letectva na základni Hmeimim neďaleko sýrskej Latákie, na žiadosť oficiálneho Damasku, tvoria zdroj rastúcej protiruskej hystérie Západu, hlavne USA,“ tvrdí portál Yandex.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Káhira #výsadkár