Irak bojuje o opätovné získanie Mosulu

Najnovší pondelňajší útok na iracké mesto Mosul si zatiaľ vyžiadal 6 ľudských životov a 16 zranených. Informovala o tom kurdská tlačová agentúra Rudaw.

17.10.2016 06:57 , aktualizované: 15:09
Irak, premiér Hajdár al-Abádí Foto: ,
Iracký premiér Hajdár al-Abádí
debata (94)

Ofenzíva zameraná na opätovné dobytie irackého mesta Mosul z rúk džihádistickej organizácie Islamský štát sa začala, oznámil iracký premiér Hajdar Abádí.

„Nadišla tá hodina a okamih veľkého víťazstva je blízko,“ vyhlásil Abádí, obklopený poprednými veliteľmi ozbrojených síl. „Oznamujem dnes začiatok operácie na oslobodenie provincie Ninive,“ citovala ho agentúra Reuters. Mosul je hlavným mestom uvedenej provincie.

Bitka o Mosul, druhé najväčšie iracké mesto ležiace na severe krajiny, bude podľa očakávaní trvať niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Sám Abádí pre televíziu CNN v septembri povedal, že armáda sa pripravuje „bojovať mnohé mesiace“.

Mowaffak al-Rubaie, ktorý je uznávaný iracký štátnik uviedol, že bezpečnostné sily Iraku boli pripravené v meste bojovať šesť mesiacov, ale finálne víťazstvo očakáva oveľa skôr.

Mosul je posledným mestským centrom, ktoré je stále pod kontrolou IS v Iraku po sérii vojenských operácií proti džihádistom, ktorí sa v roku 2014 rýchlo zmocnili veľkej časti územia krajiny. Bol tiež najväčším mestom v tzv. kalifáte, ktorý IS vtedy vyhlásil na obsadených územiach Iraku a Sýrie. Pred obsadením džihádistami mal Mosul viac ako dva milióny obyvateľov, odhaduje sa, že v súčasnosti v ňom zostáva asi milión ľudí.

Prípravy na ofenzívu v Mosule iracká armáda a jej spojenci spustili už pred istým časom. Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia a iracké sily pritom útočia na ciele IS letecky už viac ako rok. V operačnom centre vytvorenom na koordináciu ofenzívy pôsobia desiatky amerických a britských poradcov, uviedla CNN.

Na ofenzíve sa má podieľať 30 000 príslušníkov rôznych ozbrojených síl, prevažne z irackej armády a kurdských jednotiek péšmarga. Pozemné operácie by mali viesť iracké sily za podpory spojeneckých náletov a poradcov.

„Sme hrdí na to, že stojíme pri vás v tejto historickej operácii,“ napísal vyslanec USA pre koalíciu bojujúci proti IS Brett McGurk na Twitteri po oznámení o začiatku ofenzívy. Podľa odhadov OSN by boje o Mosul mohli z domovov vyhnať viac ako milión ľudí, čo zhorší humanitárnu situáciu v Iraku. Pre utečencov už zriaďujú tábory.

Pred plánovanou operáciou iracké vzdušné sily v nedeľu ráno zhodili nad Mosulom „desaťtisíce“ letákov, v ktorých armáda civilné obyvateľstvo upozornila na blížiacu sa ofenzívu a ktoré obsahovali aj bezpečnostné pokyny. „Je čas na víťazstvo,“ písalo sa v nich.

Na strane IS sa objavili správy o rozrastajúcej sa sieti tunelov vedúcich von z mesta. Teroristická skupina tiež umožnila zraneným bojovníkom odchod z Mosulu a prepustila väzňov odsúdených za menej závažné činy. Militanti okrem toho podnikali opatrenia zamerané na zníženie účinnosti leteckých útokov.

Americkí armádni predstavitelia odhadujú, že v Mosule sa nachádza 3 500 až 5 000 bojovníkov IS. Stúpenci skupiny tvrdia, že ich je okolo 7 000. Okolo Mosulu v posledných dňoch vypukli opakovane zrážky a v nedeľu sa objavilo viacero známok, že ofenzíva je blízko. Išlo napríklad o nálet na jeden z hlavných mostov v meste.

OSN chce peniaze na pomoc Iračanom, ktorí budú utekať z Mosulu

Do Sýrie alebo Turecka môže podľa OSN kvôli bojom o iracký Mosul zamieriť až 100 000 Iračanov. Oznámil to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Úrad kvôli mosulskej operácii požiadal darcov o dodatočných 61 miliónov dolárov (1,5 miliardy korún) pre humanitárne operácie v Iraku, Sýrii a Turecku.

OSN odhaduje, že v pôvodne dvojmiliónovom Mosule je teraz 1,5 milióna ľudí a že státisíce z nich sa budú snažiť utiecť. Len v prvých dvoch týždňoch po začatí bojov očakávajú humanitárne organizácie, že z mesta odíde asi 200 000 ľudí, pre ktorých ale nie je pripravené zázemie.

Podľa dnešného vyhlásenia UNHCR budú nanovo požadované peniaze použité na nákup stanov a zimného vybavenia a na vybudovanie táborov v Iraku, Sýrii a Turecku. „V Sýrii sa začali prípravy na prijatie až 90 000 irackých utečencov,“ uvádza sa vo vyhlásení UNHCR.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş vyhlásil, že ak bude mosulská operácia správne riadená, potom nával utečencov nehrozí. Uistil ale tiež, že Turecko je pripravené na prijatie stoviek tisíc ľudí, ktorí sa možno pokúsia o útek. Tvrdil, že do bojov o Mosul bolo zapojených 3 000 Iračanov, ktorých vycvičili tureckí vojaci. Agentúra Reuters pôvodne oznámila, že iba polovica z týchto ľudí je nasadená do bojov a že zvyšní čakajú v zálohe.

Irak a Turecko v minulých dňoch zostrili vzájomné slovné výpady kvôli prítomnosti tureckých vojakov na území Iraku. Bagdad to považuje za porušenie suverenity, Turecko tvrdí, že vojaci sú v Iraku v rámci globálnej protiteroristickej operácie.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát