Výbuch zabil veliteľa doneckej domobrany Motorolu

Jeden z veliteľov proruských separatistov na východe Ukrajiny Arsen Pavlov, prezývaný Motorola, prišiel o život v nedeľu večer pri výbuchu bomby nastraženej vo výťahu domu, v ktorom v Donecku býval. Oznámili to ruské a ukrajinské médiá. Vodca doneckých separatistov Alexandr Zacharčenko z vraždy podľa agentúry Interfax otvorene obvinil ukrajinskú stranu a sľúbil odplatu objednávateľom a organizátorom atentátu na svojho blízkeho priateľa.

17.10.2016 08:59 , aktualizované: 13:52
debata (570)

„Táto smrť nie je pre nás obyčajná výzva, ale výzva celej republike,“ vyhlásil Zacharčenko. „Chápem to tak, že (ukrajinský prezident) Petro Porošenko porušil prímerie a vyhlásil nám vojnu,“ dodal Zacharčenko. „Kyjev chce vyriešiť konflikt silou, ale nie je schopný vojnu vyhrať, a preto používa teroristické metódy,“ vyhlásil hlavný vyjednávač separatistov Denis Pušilin.

„Môžem potvrdiť informáciu médií o zavraždení Arsena Pavlova. Človek, ktorý páchal zločiny proti celistvosti Ukrajiny, bol zabitý,“ povedal poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU. „Terorista Anton Pavlov bol zabitý,“ vyhlásil hovorca ukrajinského ministerstva vnútra.

K zabitiu Motoroly sa podľa denníka ukrajinská pravda prihlásili zamaskovaní ozbrojenci s ukrajinskou vlajkou a zástavou krajne nacionalistickej organizácie Misantropic Division, známej útokmi na gayov a lesby.

Motorola sa ako veliteľ separatistického práporu Sparta chválil, že osobne zastrelil 15 ukrajinských vojakov, ktorí upadli do zajatia. Organizácia Amnesty International vyzvala na vyšetrenie týchto zločinov, Kyjev ešte vlani žiadal Interpol, aby vyhlásil po Rusovi pátranie, ale policajná ústredňa odmietla. Motorola figuroval tiež na sankčnom zozname Európskej únie, poznamenala ukrajinská pravda. Súčasne pripomenula zabitie najmenej štyroch z povstaleckých veliteľov, ktorí pravdepodobne doplatili na „čistky“ a súperenie v radoch separatistov, bojujúcich medzi sebou aj o peniaze z predaja uhlia z Donbasu Ruska a Ukrajiny.

Motorola bol už viackrát terčom útokov

Internetový denník Gazeta.ru upozornil, že dom v Donecku, v ktorom bol zabitý Motorola a zrejme aj jeho telesný strážca, bol obzvlášť starostlivo strážený. Motorola, ktorý vyviazol už z niekoľkých úkladov, sa rád prechádzal Doneckom s manželkou a deťmi, strojcovia atentátu ale všetko nachystali tak, aby nedošlo k obetiam medzi civilistami.

Motorolov život podľa ruského denníka mohla ohroziť aj septembrová akcia v susednom Luhansku, kde Pavlov na Zacharčenkov rozkaz potlačil vzburu proti tamojšiemu vodcovi separatistov Igorovi Plotnickému. Aj ten sa svojho času stal terčom atentátu, vyviazol však so zranením.

Východom Ukrajiny zmieta dva roky konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktorý podľa Kyjeva podporuje Rusko. V bojoch podľa OSN prišlo o život viac ako 9 600 ľudí a ďalších 1,5 milióna ľudí pred vojnou utieklo zo svojich domovov.

„Motorola bol pionierom novej hybridnej vojny,“ poznamenal ruský denník Kommersant a pripomenul, že niekdajší veterán čečenského ťaženia si získal slávu hneď na začiatku konfliktu, vo Slavjansku, a neskôr sa pravidelne objavoval v reportážach z bojov o donecké letisko vďaka tomu, že poskytoval ruským médiám exkluzívne zábery z kamier pripevnených na prilbách bojovníkov práporu Sparta, a to výmenou za budovanie obrazu hrdinu. Na rozdiel od iných zavraždených poľných veliteľov sa Motorola nikdy neplietol do politiky, avšak až doteraz žiadna vražda nebola vyšetrená a aj v tomto prípade sa skutočných strojcov atentátu sotva podarí vypátrať, odhadol Kommersant.

570 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina