Čína vraj prepustila posledného väzňa z protestov v roku 1989

Čína v sobotu pravdepodobne prepustila na slobodu posledného väzňa zadržiavaného v súvislosti s prodemokratickými protestami na pekinskom námestí Tchien-an-men v roku 1989.

17.10.2016 13:04
Čína, protesty 1989 Foto:
Koncom septembra si v Číne pripomenuli hrdinov z protestov v roku 1989, ku ktorým patril aj Miao Te-šun.
debata (4)

O plánovanom prepustení vopred informoval celý rad médií, ale Čína cez víkend uvalila na túto tému absolútnu cenzúru, takže nie je možné overiť, či k prepusteniu skutočne došlo, napísal v pondelok spravodajský server Financial Times.

Tým posledným väzňom je 51-ročný bývalý továrenský robotník Miao Te-Sun, ktorý po 27 rokoch strávených v cele, trpí mnohými zdravotnými problémami, vrátane schizofrénie, uviedla organizácia pre ľudské práva Dui Hua a jeden z jeho bývalých spoluväzňov.

Čínske médiá o jeho prepustení neinformovali a meno Miao Te-Sun pribudlo na zoznam výrazov, ktoré z čínskych sociálnych sietí cenzúra okamžite maže.

V noci z 3. na 4. júna 1989 čínska armáda krvavo zasiahla proti týždeň trvajúcim protestom v centre Pekingu a zabila stovky, možno až tisíce študentov, aktivistov či radových občanov. Úrady následne pozatýkali viac ako 1600 ľudí po celej krajine za zločiny spojené s demonštráciami. O demonštráciách sa doteraz nepíše v žiadnych čínskych učebniciach a táto téma je v Číne naďalej tabuizovaná.

Miao Te-sun bol odsúdený na trest smrti s dvojročným odkladom za to, že do horiaceho tanku čínskej armády vhodil košík. Súd jeho čin označil za podpaľačstvo. V roku 1991 bol Miaovi trest zmiernený na doživotné väzenie a v ďalších rokoch mu bol trest ďalej skrátený.

Organizácia pre ľudské práva Dui Hua so sídlom v americkom San Franciscu uviedla, že Miao Te-Sun strávil istý čas na samotke a niekoľko rokov nemal kontakt s vonkajším svetom. V roku 2003 bol prevezený z pekinskej väznice č. 1 do zariadenia Len-čching, kde je jedno z krídel vyhradených pre chorých a starých väzňov. Miao podľa organizácie Dui Hua trpí okrem schizofrénie tiež žltačkou typu B.

Výkonný riaditeľ organizácie Dui Hua John Kamm povedal, že „ľudia, ktorí s Miaem boli v 90. rokoch vo väzení, si ho pamätajú ako vyziabnutého muža“. Rodina prestala Miaa navštevovať pred viac ako desiatimi rokmi, údajne na vlastnú žiadosť väzňa.

V čase, keď bol v pekingskej väznici č. 1, Miao odmietal prijať obvinenia či podpísať vyhlásenie, v ktorom by ľutoval svoje činy, uviedol jeden z jeho niekdajších spoluväzňov Wu Wen-ťien. Aj Wu si odpykával trest za účasť na protestoch na námestí Tchien-an-men a štyri roky strávil v rovnakej časti väznice.

„Postupom času začal byť Miao veľmi tvrdohlavý, odmietal vykonávať ťažkú ​​prácu, odmietal prevýchovu aj písanie listov s vyjadrením ľútosti,“ povedal Wu. Aj preto bol viac trestaný ako ostatní; väzenskí dozorcovia ho často bili a mučili elektrickými obuškami. „Je zázrak, že je nažive,“ dodal.

Po prepustení má byť Miao ešte po dobu siedmich rokov zbavený „politických práv“, čo znamená, že nebude mať právo zúčastniť sa na voľbách a nebude sa môcť ani slobodne vyjadrovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Tchien-an-men