Čína hrozí reakciou za stretnutie Kisku s dalajlámom

Čínske ministerstvo zahraničia pohrozilo neupresnenou odvetnou reakciou za to, že sa prezident Andrej Kiska stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, ktorý v rámci cesty po Európe navštívil Slovensko. Odborník na Čínu hovorí, že pre hospodárske vzťahy to nebude nič dramatické znamenať.

17.10.2016 13:15 , aktualizované: 18:18
dalajláma, prezident, Kiska Foto:
Štrnásty dalajláma, občianskym menom Tenzin Gyatso a prezident Andrej Kiska počas spoločného stretnutia v televíznej veži na Kamzíku.
debata (891)

Kiska pred stretnutím s dalajlámom podľa svojho hovorcu ubezpečil čínskeho veľvyslanca, že stretnutie nespochybňuje postoj Slovenska k politike jednej Číny.

Peking pokladá 80-ročného dalajlámu, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny za mier, za separatistu presadzujúceho nezávislosť Tibetu. Túto oblasť čínska armáda obsadila v roku 1950.

Dalajláma, ktorý prišiel na Slovensko v sobotu, sa s Kiskom zišiel v nedeľu v Bratislave v reštaurácii. Na facebookovej stránke prezidenta sa potom objavili fotografie z tohto stretnutia a Kiskova poznámka, že schôdzku s dalajlámom považuje za veľkú poctu.

Prezident Kiska sa s dalajlámom už v minulosti stretol, tento víkend po prvýkrát ako prezident. „Diskutovali sme o problémoch dnešného sveta. Niekedy sa zdá, že dnešná doba je komplikovanejšia, svet je menší. Ale niektoré problémy sú len v našej mysli. Ako raz povedal niekto múdry – najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí dbajú o šťastie druhých, a najnešťastnejší sú tí, ktorí dbajú o vlastné šťastie,“ napísal Kiska na sociálnej sieti po obede, s tým, že budhizmus je pre neho filozofia o tom, ako by sme mali žiť, a o tom, že najväčším nepriateľom v živote je naša vlastná hlava.

Kiska ignoroval „ostrý nesúhlas“ Číny a stretol sa s dalajlámom, vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing. Toto stretnutie podľa jej slov bolo v rozpore s „politikou jednej Číny“, ktorú slovenská vláda sľúbila podporovať. „S tým Čína absolútne nesúhlasí a prijme zodpovedajúcu reakciu,“ povedala hovorkyňa bez ďalších podrobností.

Dalajláma sa podľa Chua Čchun-jing dlhodobo snaží o odtrhnutie Tibetu od Číny, a čínska vláda je proti tomu, aby ktorýkoľvek zahraničný činiteľ bol s dalajlámom v akejkoľvek forme kontaktu.

Stretnutie Kisku s dalajlámom „rozbilo politický základ čínsko-slovenských vzťahov“, dodala hovorkyňa. „Žiadame, aby slovenská strana jasne uznala protičínsku, separatistickú povahu dalajlámovej kliky a úprimne rešpektovala bytostné čínske záujmy.“

Prezidentská kancelária priznala, že Kiska sa s čínskym veľvyslancom stretol niekoľko dní pred návštevou dalajlámu. „Vysvetlil mu výsostne osobné dôvody súkromného stretnutia formou obeda s dalajlámom,“ tvrdil prezidentov hovorca Roman Krpelan. „Zároveň ho uistil o záujme na pokračovaní dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Čínou a zdôraznil, že stretnutie žiadnym spôsobom nespochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k politike jednej Číny,“ uviedol Krpelan.

Pre hospodárske vzťahy by to nemalo znamenať nič dramatické

Sinológ Martin Slobodník si myslí, že v praxi môže táto roztržka priniesť ochladenie diplomatických vzťahov. „Čínska diplomacia takto signalizovala, že prezident je pre ňu neprijateľný, ale na vládnej a ministerskej úrovni by sa to nemalo prejaviť,“ hovorí expert.

Pripomenul, že vládni predstavitelia dalajlámu neprijali, čo Čína akceptuje. Preto si myslí, že táto reakcia nebude mať vplyv na hospodárske vzťahy medzi oboma krajinami. Odborník poukázal, že Čína pravidelne protestuje, ak tibetského vodcu prijímajú zahraniční politici, ale nikdy sa nestalo, že by voči krajine zaviedla aj reálne ekonomické sankcie. Peking 14. dalajlámu považuje za separatistu, on ale opakovane vyhlasuje, že sa usiluje o väčšiu autonómiu pre Tibet v rámci Číny.

Dalajlámova trojdňová návšteva Slovenska končila v pondelok presunom duchovného do Prahy. V českej metropole sa zúčastní na konferencii Forum 2000.

Podobná roztržka tu už bola. S Londýnom

Podobná roztržka vznikla napríklad medzi Londýnom a Pekingom pred štyrmi rokmi. Vtedajší britský premiér David Cameron nahneval Čínu, keď v máji 2012 súkromne prijal dalajlámu (nie v sídle na Downing Street, ale v katedrále). „Stretnutie vážne zasiahlo do našich vnútorných záležitostí,“ podráždene odkázal rezort čínskej diplomacie a predvolal si britského veľvyslanca. Cameron upozornil, že s dalajlámom sa stretli aj predchádzajúci šéfovia britskej vlády. Duchovného vodcu označil za významnú náboženskú osobnosť, ale zároveň zdôraznil, že Británia nechce narušiť svoje vzťahy s Čínou.

V apríli 2013 mal Cameron prísť na oficiálnu návštevu do Pekingu. Hostitelia ju však zrušili, lebo naznačili, že asi nebudú k dispozícii, keďže sa oboznamujú s povinnosťami po marcových rošádach na čele štátu. Médiá to však chápali ako diplomatický trest pre Camerona za jeho minuloročné stretnutie s dalajlámom. Zdroje z Downing Street potom informovali, že premiér sa už neplánuje zísť s tibetským duchovným lídrom. Cameron priletel do Pekingu v decembri 2013 a otvorila sa cesta k veľkému biznisu medzi Britániou a Čínou.

V septembri 2015 dalajláma ostro kritizoval Camerona, že sa s ním už nechce vidieť: „Peniaze, peniaze, peniaze. O tom je to. Kde je morálka?“ reagoval v narážke, že Londýn sa v prvom rade pozerá na obchody s Pekingom. V októbri 2015 vítali v Londýne s pompou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Británia s ním podpísala kontrakty v objeme v prepočte za viac ako 40 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

891 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #Andrej Kiska