Výbuch v nemeckej chemičke má už 2 obete, ďalších zranil

Výbuch v chemičke spoločnosti BASF v nemeckom meste Ludwigshafen usmrtil dvoch ľudí a ďalších najmenej šesť ťažko zranil. Dvaja ľudia sú naďalej nezvestní, povedal zástupca chemičky Uwe Liebelt. Obyvateľom častí Ludwigshafene a Mannheime firma stále odporúča nevychádzať z domovov a neotvárať okná.

17.10.2016 17:41 , aktualizované: 20:47
nemecko, výbuch, požiar Foto:
Požiarnici hasia požiar v nemeckom chemickom závode BASFv Ludwigshafene.
debata

Explózia továrňou v Porýní-Falcku otriasla okolo 11:30 SELČ. Liebelt uviedol, že najprv začalo horieť jedno z potrubí. „Ako potom došlo k explózii, zatiaľ nie je jasné,“ podotkol. Aká látka presne začala horieť, nechcel Liebelt oznámiť. V chemičke sa ale bežne prekladajú horľavé kvapaliny a skvapalnený plyn. Ich množstvo ročne dosahuje 2,6 milióna ton.

Požiar prepukol neďaleko továrenského prístavu. Televízne zábery z miesta ukazovali plamene šľahajúce do výšky aj hustý čierny dym stúpajúci nad mesto.

Požiar, na ktorého likvidácii sa zúčastňujú jednotky z širšieho okolia, už je podľa úradov pod kontrolou. Hasenie ale pokračovalo aj vo večerných hodinách. Z miesta požiaru naďalej stúpa hustý čierny dym. Podľa doterajších meraní ale pre obyvateľstvo nebezpečenstvo nepredstavuje. Napriek tomu by ľudia mali radšej zostať doma.

Okrem dvoch mŕtvych a šiestich ťažko zranených je tiež niekoľko osôb zranených ľahko. . Explózia v Ludwigshafene nie je prvou podobnou situáciou, ktorú musí dnes spoločnosť riešiť. Už ráno okolo 08:30 SELČ sa pri ťažkostiach s filtrom v továrni v Lampertheime, ktorý leží severne od Ludwigshafenu, zranili štyria zamestnanci. K znečisteniu ovzdušia tam ale podľa úradov nedošlo.

Závod v Ludwigshafene bol predtým dejiskom tragických nehôd. Pri explózii v roku 1948 zomrelo v chemičke 207 ľudí a 3 800 osôb utrpelo zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #výbuch #chemička