Saudská Arábia popravila svojho princa

V saudskoarabskom kráľovstve v pondelok popravili princa z vládnucej kráľovskej rodiny, odsúdeného za zabitie muža počas šarvátky pred štyrmi rokmi v hlavnom meste Rijád. V stredu to oznámilo ministerstvo vnútra.

19.10.2016 07:22
debata (36)

Poprava princa Turkiho bin Saúda al-Kábira je mimoriadne zriedkavý prípad výkonu trestu smrti na členovi konzervatívnej vládnucej rodiny, informovala tlačová agentúra DPA. Podľa saudskoarabských médií princ zabil muža v roku 2012. Jeho trest smrti potvrdili odvolací aj najvyšší súd.

Ďalší princ, ktorý reagoval na popravu ako prvý z vládnucej rodiny, správu o výkone trestu smrti privítal. „Je to boží zákon a zvyklosť nášho požehnaného kráľovstva. Bože, zmiluj sa nad vrahom a jeho obeťou,“ napísal princ Chálid al-Saúd na Twitteri.

Spolu s princom popravili v Saudskej Arábii tento rok podľa výpočtov DPA už 128 ľudí. Dňa 2. januára popravili na základe obvinení súvisiacich s terorizmom 47 ľudí vrátane prominentného šiitskeho duchovného, čo vyvolalo ostré protesty Iránu a ľudskoprávnych organizácií.

Saudská Arábia udeľuje tresty smrti za trestné činy, akými sú vražda, zabitie, ozbrojená lúpež, znásilnenie, obchod s drogami či čarodejníctvo.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #poprava #Princ