V Číne prezident Duterte oznámil "rozchod" Filipín s USA

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, známy svojimi kontroverznými výrokmi, vo štvrtok v Pekingu oznámil "rozchod so Spojenými štátmi", dlhoročnými spojencami jeho krajiny. Podľa agentúry AP Duterte dodal, že rozchod je vo vojenskej i ekonomickej rovine. Duterteho predtým prijal v čínsky prezident Si Ťin-pching.

20.10.2016 22:34
Rodrigo Duterte, Filipíny Foto:
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte na návšteve Číny dal vzťahom s USA ďalšiu ranu.
debata (129)

Prezident, ktorý sa dočkal veľkého aplauzu obecenstva zloženého z čínskych a filipínskych podnikateľov, viac podrobností neposkytol. AP v tejto súvislosti pripomenula slová, ktoré nedávno vyslovil filipínsky minister obrany pred tamojšími senátormi, že Duterte niekedy hovorí k filipínsko-americkým vzťahom niečo, čo nekonzultuje s vládou.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby v prvej reakcii uviedol, že sa Duterteho výroky nezhodujú s doterajšími vzťahmi medzi oboma krajinami. Dodal, že Washington bude po Manile požadovať vysvetlenie.

Duterte a Si Ťin-pching na spoločnom stretnutí vyzdvihli zlepšenie vzájomných vzťahov od Duterteho zvolenia do čela krajiny. Ide o prvú návštevu filipínskeho prezidenta v Číne.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Filipíny #Rodrigo Duterte