Rokovania o dohode CETA podľa kanadskej ministerky skrachovali

Rokovania medzi Kanadou, Európskou úniou a belgickým regiónom Valónsko o dohode o voľnom obchode (CETA) medzi Európskou úniou a Kanadou sa skončili krachom. Podľa belgickej verejnoprávnej televízie RTBF to v piatok oznámila kanadská ministerka obchodu Chrystie Freelandová.

21.10.2016 07:31 , aktualizované: 20:00
debata (107)

Uzavretiu dohody bráni postoj belgického regiónu Valónsko. „Mne i Kanade sa zdá evidentné, že Európska únia teraz nie je schopná mať medzinárodnú dohodu ani s takou krajinou ako je Kanada, ktorá zdieľa európske hodnoty,“ povedala Freelandová, ktorá bola podľa agentúry Reuters očividne rozladená. Svoje stanovisko povedala novinárom pred sídlom valónskej vlády.

Vlády všetkých 28 členských krajín EÚ dohodu s Kanadou podporujú, federálny kabinet Belgicka nemôže dať oficiálny súhlas a text podpísať bez dovolenia piatich regionálnych kabinetov, pričom frankofónne Valónsko je proti dohode.

Valónsky premiér Paul Magnette predtým znovu označil doterajšie výsledky rokovaní so zástupcami Európskej komisie a Kanady o dohode CETA za nedostatočné. „Dosiahli sme významných nových ústupkov, predovšetkým v oblasti poľnohospodárstva. Najmä v oblasti arbitráží zostávajú problémy,“ uviedol Magnette vo Valónskom parlamentu v Namure.

Dohoda mala podporiť hospodársky rast v EÚ aj v Kanade a upevniť vzťahy medzi oboma blokmi. Kanadská delegácia sa vracia do Kanady. „Kanada je sklamaná, aj ja osobne som sklamaná. Myslím, že to nie je možné,“ pokračovala ministerka. „Rozhodli sme sa vrátiť domov. Naozaj som z toho veľmi smutná,“ povedala Freelandová. Podľa belgickej verejnoprávna stanica RTBF pri tom zadržiavala slzy.

Zdroj z Európskej komisie neskôr povedal, že komisia stále verí v uzatvorenie dohody podľa plánu. „Európska komisia si nemyslí, že to je koniec procesu na ceste k podpisu zmluvy,“ uviedol zdroj agentúry Reuters, ktorý si prial zostať v anonymite. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová na twitteri napísala, že ju zastavenie rozhovorov mrzí, ale že stále dúfa, že sa nájde riešenie.

Juncker dúfa, že Valónsko bude v najbližších dňoch súhlasiť s CETA

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dúfa, že sa v najbližších niekoľkých dňoch podarí zmeniť odmietavý postoj belgického regiónu Valónsko k zmluve CETA o voľnom obchode s Kanadou.

Juncker to povedal novinárom po piatkovom druhom rokovacom dni summitu EÚ v Bruseli. Prezidenti a premiéri na ňom diskutovali o medzinárodnom obchode, ich debatu ale zatienili hektické rokovania, ktoré majú na poslednú chvíľu pomôcť odblokovať pat, do ktorého sa CETA dostala v Belgicku.

Juncker tiež oznámil, že Rumunsku a Bulharsku teraz Kanada sľubuje koniec vízovej povinnosti už od začiatku decembra budúceho roka. Obe krajiny nemali problém s obsahom CETA, svoj podpis ale podmieňovali práve vízovou liberalizáciou.

„Všetci, vrátane komisie, sme na zmluve s Kanadou tvrdo pracovali. Práce pokračovali cez noc a v piatok ráno,“ uviedol Juncker. Valónsky premiér Paul Magnette sa ráno stretol s kanadskou ministerkou pre obchod Chrystie Freelandovou a predstaviteľmi komisie. Pred poludním ale valónsky regionálny parlament v Namure informoval, že predložené návrhy riešenia situácie pre neho zatiaľ nie sú dostatočné.

Dohodu CETA s Kanadou Juncker označil za najlepšiu zmluvu, ktorú sa doteraz komisii podarilo vyjednať. Belgický premiér Charles Michel ocenil množstvo práce, ktorú teraz komisia vkladá do záchrany situácie, ktorú označil za „mimoriadne krehkú a delikátnu“. Rokovania podľa neho budú pokračovať aj dnes večer.

Ak sa problémy vo Valónsku nepodarí belgickej vláde dostatočne rýchlo vyriešiť, bude musieť byť zrejme odložený či priamo zrušený na štvrtok plánovaný summit EÚ-Kanada, kde mala byť CETA podpísaná.

Tiež predseda úniových summitov Donald Tusk pred novinármi zdôraznil, že prípadný krach šesťročného vyjednávania dohody s Kanadou by bol ranou pre povesť Európy. „Všetky členské krajiny až na jednu zmluvu podporujú,“ upozornil Tusk. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na svojom brífingu po summite nechcela belgické rokovania príliš komentovať. Podľa Tuska je terajšia situácia tiež výsledkom vnútornej belgickej politiky.

Francúzsky prezident François Hollande pripomenul, že CETA sa dohadovala dlhý čas a je dôležitá, pretože je okrem iného do určitej miery protiváhou chystanej zmluvy TTIP so Spojenými štátmi. „Bolo by nepredstaviteľné, keby sme nemohli mať obchodnú dohodu vôbec so žiadnou krajinou,“ podotkol.

Summit EÚ odsúdil násilie v Aleppe, nevylučuje uvalenie sankcií

Európska únia ostro odsudzuje násilie na civilistoch, ktorého sa dopúšťa režim prezidenta Bašára Asada a jeho ruský spojenec v obliehanom sýrskom meste Aleppo, a žiada jeho okamžité zastavenie. Na nočnej tlačovej konferencii po prvom rokovacom dni októbrového summitu EÚ to novinárom povedal predseda úniových schôdzok Donald Tusk.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande na vlastných konferenciách zdôraznili, že EÚ si pre prípad pokračujúceho násilia necháva otvorené všetky možnosti reakcie, vrátane sankcií. Záverečný dokument oproti pôvodnému návrhu ale cielené sankcie nespomína.

Strategickú debatu summitu o vzťahoch medzi EÚ a Ruskom plánoval Tusk na október už pred niekoľkými mesiacmi. Žiadali ju napríklad Taliani, ktorí sa zasadzovali o zmäkčenie postupu, ktorý únia voči Moskve zaujala za ukrajinskej krízy.

Dianie v Aleppe ale náladu v únii zmenilo. Ako pripomenula nemecká kancelárka, bombardovanie mesta je podľa EÚ v rozpore s princípmi ľudskosti a je úplne neprijateľné. Únia preto musí zvažovať všetky dostupné opatrenia, vrátane sankcií, aby ho zastavila, hoci tieto úvahy neboli podľa Merkelovej v centre štvrtkovej debaty prezidentov a premiérov.

Záverečný dokument, ktorý vzišiel z rokovania šéfov štátov a vlád dvadsaťosmičky, oproti pôvodnému návrhu už neobsahuje zmienku o cielených sankciách, ale iba formuláciu, že EÚ zváži v prípade pokračovania súčasných masakrov všetky dostupné možnosti.

„Sústredili sme sa na otázku, čo pre nás vojna v Sýrii znamená. A dali sme jasne najavo, že urobíme, čo je potrebné, aby sme zabezpečili prístup humanitárnej pomoci k ľuďom, ktorí sú v Aleppe izolovaní a obkľúčení,“ vyhlásila Merkelová.

Predseda úniových schôdzok Tusk novinárom povedal, že v tejto široko poňatej debate lídri pripomenuli najrôznejšie ruské aktivity – od narušovania vzdušného priestoru cez dezinformačné kampane, kyberútoky a zasahovanie do politického procesu v únových krajinách až po prístup k vyšetrovaniu katastrofy letu MH17 nad Ukrajinou. „Z týchto príkladov je zrejmé, že ruskou stratégiou je oslabenie EÚ. Realitu hodnotíme triezvo a nemáme ilúzie. Naším cieľom nie je zvyšovanie napätia s Ruskom, jednoducho reagujeme na kroky, ktoré Rusko robí,“ vyhlásil Tusk.

Podľa kancelárky chce EÚ s Ruskom dobré vzťahy a otvorené komunikačné kanály, napriek tomu ale musí dať svoje postoje – špeciálne práve k Sýrii – jasne najavo. Merkelová svojich úniových partnerov tiež informovala o stredajších rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Berlíne.

K hlasom volajúcim po ukončení bombardovania a doručenie humanitárnej pomoci civilistom do Aleppa sa pripojil tiež Hollande. Naďalej je podľa neho nutné nechať si otvorené všetky možnosti vrátane uvalenia sankcií na Rusko. Na rokovaní k tomu ale únie nepristúpila, uviedol prezident.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit #Aleppo #CETA