Militanti z IS zabili v irackom Kirkúku minimálne 16 ľudí

Samovražední útočníci z Islamského štátu napadli v piatok pred úsvitom niekoľko vládnych budov v irackom ropnom meste Kirkúk na severe krajiny. Pri útoku zahynulo najmenej 16 ľudí, uviedla agentúra AFP.

21.10.2016 09:26 , aktualizované: 10:02
Kirkúk, Islamský štát Foto:
Islamský štát pri útoku na Kirkúk použil aj vojenské vozidlá.
debata (5)

Údaje o počtoch obetí sa líšia. Agentúra AFP uviedla, že zahynulo najmenej 16 ľudí, Reuters hovorí o ôsmich obetiach z radov bezpečnostných zložiek a ôsmich mŕtvych radikáloch, AP o 11 mŕtvych, vrátane dvoch Iráncov v napadnutej elektrárni.

Produkcia ropy nebola podľa miestnych predstaviteľov zasiahnutá. Islamisti sa k akcii prihlásili na internete. Islamisti sa k akcii prihlásili na internete, niektorí z útočníkov sa údajne zabarikádovali v mešite a miestnom hoteli.

Útočníci, ktorí na sebe mali vesty s výbušninami, napadli okrem iného policajné veliteľstvo alebo niekoľko kontrolných stanovíšť. Na mieste bola počuť intenzívna streľba a explózie. Na záberoch kurdskej televíznej stanice Rudawa bol dym stúpajúci nad mestom.

Osem islamistov bolo zabitých buď pri stretoch s bezpečnostnými zložkami alebo zahynuli sami, keď odpálili bomby umiestnené na svojom tele, uviedla Reuters. Boje aj naďalej pokračujú a iracké úrady v meste vyhlásili zákaz vychádzania.

Kirkúk sa nachádza asi 170 kilometrov od Mosulu, ktorý už od roku 2014 držia v rukách islamisti. Iracká armáda ale za podpory medzinárodnej koalície tento pondelok začala veľkú ofenzívu s cieľom toto mesto oslobodiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #IS #Kirkúk