Sýrska vláda otvorila koridor pre odchod ľudí z Aleppa

Miestni obyvatelia sa ale podľa agentúry AP vyjadrili, že mnoho z nich nemá v pláne odísť, pretože neexistujú žiadne záruky, že evakuovaní nebudú zadržaní vládnymi silami. Moskva už oznámila, že islamisti z radikálnej organizácie Front dobytia Sýrie, predtým známej ako An-Nusrat, odmietajú mesto opustiť. OSN zároveň uviedla, že hoci platí prímerie, zatiaľ z mesta nemohla začať evakuovať zranených. Nemá totiž dostatočné bezpečnostné záruky od oboch strán konfliktu.

21.10.2016 11:29 , aktualizované: 13:55
Sýria, Aleppo, Halab Foto:
Obyvatelia sýrskeho mesta Aleppo využívajú prímerie aj na získanie zásob pitnej vody.
debata (50)

Televízna stanica Majádín vysielala priamy prenos z kľúčovéj cesty Castello. Na záberoch boli vidieť buldozéry, ktoré komunikáciu sprístupnili, a následne autobusy a sanitky pripravené pre evakuovaných.

Prestávku v bojoch v Aleppe oznámilo Rusko. Cieľom je umožniť evakuáciu civilistov a bojovníkov, vrátane tých zranených. Rebeli ponuku odmietli.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že hrozí, že radikálov z niekdajšieho fruntu An-Nusra sa môže Západ pokúsiť využiť na zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

O humanitárnej pauze informovala OSN už vo štvrtok. Podľa nej Moskva súhlasila s tým, že v oblasti bude panovať prímerie od štvrtka po štyri nasledujúce dni, vždy 11 hodín denne. Ruský prezident Vladimir Putin ale následne hovoril len o predĺžení pokoja zbraní na 24 hodín, čo znamená do piatkového večera, respektíve noci. Lavrov v piatok podľa AP povedal, že Rusko chce s dočasným pozastavením bombardovania mesta pokračovať, ak sa útoku zdržia aj povstalci.

OSN uviedla, že štvordňovú pauzu v bojoch chce využiť na evakuáciu stoviek chorých a zranených. Zároveň by rada doručila do obliehanej oblasti jedlo a lieky, povedal Jens Laerke z Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA).

Sýrsky zástupca pri OSN v Ženeve Husám Alá agentúre Reuters povedal, že vláda v Damasku dala OSN povolenie na lekárske evakuacie už pred dvoma dňami. Kabinet v tejto súvislosti pripravil v oblasti autobusy a sanitky, však evakuácia sa neuskutočňujú, pretože „teroristi“ humanitárne koridory ostreľujú, dodal Alá. Sýrska vláda označuje za teroristov všetkých, ktorí bojujú proti prezidentovi Asadovi.

Boje o Aleppo boli obnovené v septembri po prerušení predchádzajúceho prímeria a podľa ochrancov ľudských práv si vyžiadali stovky mŕtvych. Dohode o ukončení bojov bránia okrem iného nezhody medzi Ruskom a USA, ktoré podporujú opačné strany konfliktu a nezhodujú sa v otázke oprávnenej opozície a teroristov.

Komisár OSN označil bombardovanie Aleppa za vojnový zločin

Obliehanie a bombardovanie východnej časti severosyrského Aleppa predstavuje „zločiny historických rozmerov“. Vyhlásil to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn. V súvislosti s obrovským množstvom civilných obetí sa podľa neho môže hovoriť o vojnových zločinoch, informovala agentúra Reuters.

Husajn znovu vyzval svetové veľmoci, aby sa nenechali ovplyvniť vzájomnými rozdielnymi postojmi. Naopak by sa podľa neho mali spoločne postarať o to, aby sa situáciou v Sýrii začal zaoberať žalobca Medzinárodného trestného súdu (ICC). Situáciu v Aleppe nazval Husajn „bitúnok“.

Ako uviedol šéf vyšetrovateľov OSN Paulo Pinheiro, jeho tím bude naďalej dokumentovať vojnové zločiny v Aleppe. V tejto súvislosti vyzval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby poskytla všetky informácie o porušovaní ľudských práv.

Zájdi Husajn svoju reč predniesol prostredníctvom videokonferencie usporiadanej pre členov Rady OSN pre ľudské práva. „Kolektívne zlyhanie medzinárodného spoločenstva pokiaľ ide o ochranu civilistov a zastavenie tohto krviprelievania (v Aleppe) by malo znepokojovať každého z nás,“ uviedol. Očakáva sa, že rada bude neskôr hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzve k zvýšenému monitorovaniu zločinov v Aleppe.

Kostolné zvony po celom svete znejú na pamiatku obetiam v Aleppe

Stovky kostolov po celom svete sa inšpirovali Fínskom a rozoznievajú svoje zvony na protest proti útokom v sýrskom meste Aleppo a na uctenie tamojších obetí. Informovala o tom agentúra Reuters. Akcia s názvom Bells for Aleppo (Zvony pre Aleppo) odštartovala minulú stredu v kostole v Helsinkách a postupne si získala množstvo nasledovníkov. Zvonenie bude pokračovať až do Dňa OSN, ktorý pripadá na pondelok 24. októbra. Zvony bijú každý deň od piatej hodine popoludní.

Prvýkrát sa zvony rozozneli vo farnosti Kallio vo fínskej metropole ako reakcia na zosilnené ruské a sýrske bombardovanie obliehanej časti Aleppa, ktorú držia v rukách rebeli. Fínsky farár Teemu Laajasalo chcel zvonením pritiahnuť pozornosť k dianiu v blízkovýchodnej krajine. Podľa svojich slov najskôr poprosil o spoluprácu len niekoľko susedných farností, čoskoro sa však pridali kostoly nielen po celej krajine, ale aj v ďalších štátoch Európy.

Fínska evanjelická luteránska cirkev vzápätí založila webovú stránku (Zvony pre Aleppo), kde interaktívna mapa ukazuje zúčastnené kostoly. Podľa údajov na stránke sa na pripomienke zúčastňuje viac ako 500 kostolov z dvadsiatich krajín.

Kostolné zvony vo Fínsku tradične zvonia umieráčik pri vynášaní tela z kostola po bohoslužbe. „V Aleppe sa v súčasnosti páchajú vojnové zločiny a pohreby nemajú konca,“ povedal Laajasalo fínskemu denníku Keskisuomalainen. „Symbolický význam (zvonenie) je, že v Aleppe v toto obdobie pravdepodobne takisto vynášajú telá na pochovanie,“ dodal.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo