Česko bude bojovať proti proruskej propagande

Česká republika obvinila Rusko z vedenia propagandistickej kampane na jej území a má v pláne vytvoriť špeciálny odbor, ktorý by ju potláčal.

21.10.2016 15:21 , aktualizované: 15:54
Milan Chovanec Foto: ,
Český minister vnútra Milan Chovanec (na archívnej snímke so slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom) chce v Česku zintenzívniť boj proti ruskej propagande.
debata (596)

Britský denník The Guardian cituje českého ministra vnútra Milana Chovanca: „Chceme mať prístup ku každému smartphonu, aby sme bojovali proti ruskej dezinformačnej kampani."

Chovanec zároveň dodal, že v rámci svojho rezortu vytvorí od nového roku 20-členný odbor, ktorý sa bude venovať výhradne ruskej propagande a jej potlačeniu, či už na sociálnych sietiach, ako aj v bežnom živote.

Jeho hlavnou úlohou bude zabrániť šíreniu nepravdivých alebo zavádzajúcich informácii a propagande. Okrem toho sa bude jedna časť odboru špecializovať na zisťovanie dezinformácii z otvorených zdrojov (vrátane sociálnych sietí) a ich vyvráteniu.

Minister Chovanec touto iniciatívou reaguje aj na stredajšie zatknutie ruského hackera Nikulina v Prahe. K celej záležitosti sa vyjadril aj predseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel, ktorého citujú Hospodárske noviny:

„Súčasná ruská propaganda je úplne rozdielna od tej, ktorú poznáme z histórie. Využíva progresívne sociálne siete a weby, ktorých adresy sa ťažko dohľadávajú. Jej primárnym cieľom je otriasť spoločnosťami európskych štátov a zneistiť občanov o zmysle NATO,“ vyhlásil Pavel na spoločnej konferencii s ministrom Chovancom.

© Autorské práva vyhradené

596 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ruská propaganda