Rusko predĺži prestávku v bojoch o Aleppo o 24 hodín

Rusko predĺži prestávku v bojoch proti povstalcom v sýrskom Aleppe o ďalších 24 hodín, a to do soboty 22. októbra 19.00 h miestneho času. Na žiadosť medzinárodných organizácií o tom rozhodol ruský prezident Vladimir Putin, informovali tlačové agentúry Interfax a DPA s odvolaním sa na predstaviteľa ruského generálneho štábu Sergeja Rudského.

21.10.2016 17:32
debata (51)

Predĺženie pokoja zbraní v oblasti o 24 hodín nariadil ruský prezident už vo štvrtok. So zmenou trvania tzv. humanitárnej prestávky v Aleppe, ktorá má slúžiť na odsun civilistov a bojovníkov, súhlasila aj sýrska vláda, informovali ruské vládne zdroje.

Bombardovanie a ostreľovanie povstaleckých štvrtí malo byť pôvodne prerušené iba vo štvrtok od 8.00 do 16.00 h miestneho času, už v stredu však ruská armáda oznámila predĺženie o tri hodiny.

Koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc v Sýrii Jan Egeland už skôr vyjadril v Ženeve nádej, že prestávka v paľbe potrvá dlhšie, a to najmenej do pondelka.

Ruské a sýrske vzdušné sily už od utorka nepodnikajú nálety na povstalecké štvrte Aleppa, pričom požadujú odsun zostávajúcich obyvateľov a protivládnych bojovníkov.

Cieľom humanitárnej prestávky je poskytnúť OSN a Červenému polmesiacu možnosť evakuovať chorých a zranených ľudí. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa skôr vyjadril, že predĺženie prestávky na humanitárne účely je podmienené aj zastavením paľby zo strany povstalcov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Aleppo