Orbán: Summit nevyriešil spor o kvóty, riešenie sa čaká od Fica

Summit Európskej únie v Bruseli spor o prerozdeľovanie migrantov medzi krajiny Európskej únie podľa povinných kvót nevyriešil, povedal to v piatok po rokovaní špičiek dvadsaťosmičky maďarský premiér Viktor Orbán. Robert Fico, ako premiér predsedajúcej krajiny, má s návrhom riešením prísť na budúci summit. Ten sa bude konať v decembri.

21.10.2016 18:29
debata (20)

„Ocitli sme sa v patovej situácii, ktorú sme nemohli vyriešiť,“ povedal Orbán s tým, že navrhol stiahnuť povinné kvóty z programu rokovania kvôli odporu členských krajín z východnej časti EÚ, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker to však odmietol. Summit podľa Orbána požiadal Fica, aby navrhol riešenie na budúcom summite.

Maďarský premiér sa domnieva, že únia by radšej mala investovať do lepšej ochrany svojich vonkajších hraníc, kde niektoré členské krajiny zlyhávajú. Lipnutím na povinnom prerozdeľovaní migrantov komisia podľa neho „sklamala“, pretože kvóty v dlhodobejšej perspektíve „narobia viac škody ako úžitku“.

Summit podľa Orbána neprijal žiadne rozhodnutie ohľadom maďarského návrhu zriadiť mimo úniu tábory pre utečencov, hoci je podľa neho „oveľa humánnejšie“ nedovoliť vstup do EÚ migrantom bez nároku na získanie azylu, ako ich za pár mesiacov či rokov odsunúť.

Summit v prijatých záveroch zdôraznil potrebu riešiť korene migrácie. Prijaté závery však zmieňujú aj nutnosť ďalšej práce predovšetkým v Grécku, kde by mali byť zrýchlené návraty migrantov späť z Grécka do Turecka.

Závery pripomínajú aj potrebu pokroku v ostatných častiach dohody medzi EÚ a Tureckom. V texte je pripomenutá aj potreba pokračovať v už dohodnutých programoch prerozdeľovania, avšak s pripomienkou, že Slovensko a Maďarsko sa kvôli kvótam na utečencov obrátili na súd EÚ.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #utečenci #summit EÚ #migračná kríza